Φόβοι για μαζικά λουκέτα στην Ζάκυνθο

6 Min Read

Μία σειρά μέτρων ζητούν από την κυβέρνηση οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μπουν μαζικά λουκέτα τον χειμώνα στο νησί. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου αναλύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες και καταθέτει τα μέτρα που ζητούν μέσω της Ομοσπονδίας τους να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Τα μέτρα

Όπως επισημαίνουν: «Tα καταστήματα μας εκπέμπουν SOS. Κίνδυνος να οδηγηθούν σε μαζικά λουκέτα ελλοχεύει ακόμα, με φόντο τον δύσκολο και κρίσιμο χειμώνα που προμηνύεται.
Μερικά από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας προς την Κυβέρνηση:
•Απαγόρευση – απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου (διακοπή ηλεκτροδότηση) όσο οι λογαριασμοί εκδίδονται με επαυξημένες χρεώσεις
•Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για 12 μήνες για συναδέλφους που έκλεισαν την επιχείρησή τους (δεν τα κατάφεραν)
•Κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος
•Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
•Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων
•Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού (βασικές λειτουργίες της επιχείρησης)
•Αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ
•120 έως 140 γενναίες δόσεις για όλα τα χρέη
•Αφαίρεση προσαυξήσεων πανωτόκιων
•Επιδότηση ρεύματος, αν και εφόσον συνεχιστεί αυτή η άδικη αύξηση
•Καλύτερη μεταχείριση εξυπηρέτηση από τις τράπεζες
Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, την αύξηση των πρώτων υλών, την αύξηση του πληθωρισμού και τόσα άλλα, επιβάλλεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματά μας, σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε αρκετά λουκέτα που σημαίνει ανεργία και μείωση εσόδων στον προϋπολογισμό του κράτους».

Η Ταμίας του Εμπορικού Συλλόγου Χρυσάνθη Πλέσσα δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Υπάρχει μεγάλη κρίση. Θέλουμε βοήθεια από το κράτος. Το ΦΠΑ μας έχει διαλύσει. Αυτός ο χειμώνας πως θα περάσει; Τα βλέπω πολύ δύσκολα τα πράγματα και μακάρι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Θα μπουν λουκέτα! Θα κλείσουν πολλά μαγαζιά. Βλέπω πολύ απογοητευμένο τον κόσμο και οι πιο πολλοί θα κλείσουν επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ενοίκια και στα έξοδα των μαγαζιών».
Ειδική αναφορά έκανε και στις επιπτώσεις που έχει στην τοπική αγορά η αύξηση των διαδικτυακών αγορών. «Είναι πολλά τα προβλήματα. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια, αλλά και οι αγορές από το διαδίκτυο, που μας έχουν διαλύσει. Πρέπει να βοηθάμε τα μαγαζιά μας και να στηρίζουμε τη γειτονιά μας. Αυτό το λέω πάντα. Για να κρατηθούν τα μαγαζιά πρέπει να μας στηρίζουν. Για να αντέξουν οι επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξει βοήθεια στο ΦΠΑ, τα μεταφορικά και τα έξοδα. Εμείς για να μεταφέρουμε ένα δέμα, δίναμε 3 ευρώ και τώρα δίνουμε 10 και 15 ευρώ για το ίδιο πακέτο. Έχουμε όλη μέρα άγχος για το αν θα πουλήσουμε ένα ρούχο και οι εκπτώσεις δεν πήγαν καθόλου καλά. Στη Ζάκυνθο οι εκπτώσεις δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Προτιμούν να πάνε αλλού να ψωνίσουν».

Από την πλευρά του, ο Τιμόθεος Χριστόφορος, ο οποίος έχει επιχείρηση στην πόλη, μίλησε και αυτός για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου στην τοπική αγορά και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αφιλόξενο κέντρο της Ζακύνθου, στο οποίο εκτός των άλλων δεν υπάρχουν και χώροι στάθμευσης.
«Στην παγκόσμια και πανευρωπαϊκή οικονομική κρίση πλήττεται και η ελληνική και κατ’ επέκταση και η τοπική οικονομία. Μετά την περίοδο του κορωνοϊού ξυπνήσαμε ένα νέο «τέρας» που λέγεται ηλεκτρονικό εμπόριο με αποτέλεσμα οι πελάτες να κάνουν αγορές μέσω του διαδικτύου βρίσκοντας φθηνότερα προϊόντα και ευκολότερη πρόσβαση. Τα προϊόντα αυτά πηγαίνουν στην πόρτα του, δεν είναι υποχρεωμένος να μπει στην πόλη. Για να ψωνίσει ένα μπλουζάκι από μαγαζί στην πόλη του νησιού, θα πρέπει να παιδεύεται τέσσερις ώρες για να βρει να παρκάρει. Η πόλη είναι αφιλόξενη. Η έλλειψη χώρου στάθμευσης αποθαρρύνει κάποιον να κατέβει και να ψωνίσει. Φόροι, αύξηση στις τιμές των καυσίμων και όλα αυτά μειώνουν πολύ την αγοραστική δύναμη του πελάτη. Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, με ότι αντίκτυπο έχει στην κοινωνία. Θα γίνουμε όλοι υπάλληλοι του τουρισμού για όσο καιρό κρατήσει και αυτός. Επίσης, η παραγωγή σταφίδας και σταφυλιών δεν πήγε καλά και θα υπάρξει έλλειψη κεφαλαίων στην αγορά. Τα λεφτά στην αγορά τον χειμώνα τα βλέπουμε από τους αγρότες. Ο τουρισμός δεν αφήνει λεφτά στο νησί τον χειμώνα».

Από τη δική του μεριά ο επιχειρηματίας Αλοΐσιος Πλέσσας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνθήκες στην αγορά και σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.
«Ο χειμώνας θα έχει αρκετές δυσκολίες. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει, να υπάρξουν ελαφρύνσεις… Πρέπει να υπάρχει «δούναι και λαβείν», γιατί είδαμε και αρκετά λουκέτα το καλοκαίρι που πέρασε. Βλέπω το e-shop και ανεβαίνει, οι πωλήσεις κάθε μήνα αυξάνονται. Όμως τα έξοδα λειτουργίας του είναι πολύ μεγάλα. Σίγουρα το εμπόριο γίνεται χρόνο με το χρόνο δυσκολότερο για αυτό και βλέπουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν. Πρέπει να έχεις εμπόρευμα, χώρους, e-shop, εργαζόμενους και να είσαι και σωστός απέναντι στον νομό για να αντέξεις στον ανταγωνισμό».

Share This Article