
Μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και δεκάδες ακόμη κράτη ήταν λογικό να «αντεπιτεθούν» και οι Ρώσοι. Ο Ρωσικός οργανισμός Τουρισμούεξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προτρέπει τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις ανάμεσα τους και η Ελλάδα.
Μετά από αυτή την ανακοίνωση, που βεβαίως δεν είναι θετική για τον Ελληνικό τουρισμό, βγήκαν πολλοί και είπαν ότι η Τουρκιά, που έχει κρατήσει μια ουδέτερη θέση, θα βγει κερδισμένη γιατί οι ρώσοι τουρσίτες θα κατευθυνθούν προς τα εκεί.
Μήπως όμως αυτό γινόταν και πριν την εισβολή στην Ουκρανία; Ας δούμε τι λένε τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με δημοσίευμα οικονομικού ιστότοπου, τον Αύγουστο του 2019, προ κορωνοϊού και κυρώσεων.
«Το “στοίχημα” προσέλκυσης Ρώσων τουριστών για τους ελληνικούς προορισμούς δείχνει να έχει προ πολλού χαθεί, τόσο στο κομμάτι των αφίξεων, όσο και των εσόδων, παρά τις θετικές προοπτικές που εμφάνιζε η ρωσική αγορά μετά το 2012. Στον αντίποδα, η Τουρκία αναμένει νέο ρεκόρ στον αριθμό επισκεπτών από τη Ρωσία» έγραφε το capital.gr.
Είναι ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο. Στο εξάμηνο, τα έσοδα από τη Ρωσία σημείωναν μείωση κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, φθάνοντας μόλις τα 96 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου άγγιξε τις 153.000. Τον Ιούνιο η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 14,1% και διαμορφώθηκε στις 85.000 ταξιδιώτες και οι εισπράξεις έπεσαν κατά 7,8%, στα 59 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η γειτονική χώρα προσδοκά πως οι Ρώσοι επισκέπτες φέτος θα φτάσουν τα έξι εκατομμύρια. Το 2018 επισκέφτηκαν την Τουρκία 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση κατά 21% σε σχέση με το 2017. Τη φετινή σεζόν αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος, ενώ ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 36%. Τα τουρκικά θέρετρα εξελίσσονται μάλιστα στον πιο δημοφιλή προορισμό για διακοπές για Ρώσους που επιλέγουν τον οργανωμένο τουρισμό και προτιμούν τα τουριστικά πακέτα, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Ένωση τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας.
Το 2013, που ο ελληνικός Τουρισμός έβγαινε από την κρίση και άρχισε να τονώνεται η ζήτηση από το εξωτερικό, οι επιχειρηματίες της αγοράς έκαναν λόγο για “τουριστική επέλαση” από τη Ρωσία, με πάνω από 1,3 εκατ. τουρίστες και άλλα 1,3 δισ. ευρώ έσοδα. Εντούτοις η ζήτηση από τη ρωσική αγορά διακόπηκε, κυρίως λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού έναντι του ευρώ, που οδήγησε μεταξύ άλλων και στην κατάρρευση μεγάλων ρωσικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπως το Labirint. Οι ελληνικοί προορισμοί είναι ακριβοί για τη ρωσική αγορά, σε αντίθεση με την Τουρκία που διαθέτει χαμηλότερη φορολογία στο τουριστικό πακέτο, προσφέρει διευκολύνσεις και “γενναίες” εκπτώσεις.»
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα έφτασαν 541.000 τουρίστες από την Γερμανία, 240.000 από την Γαλλία, 546.00 από την Αγγλία και 135.000 από τις ΗΠΑ.
Με λίγα λόγια οι Ρώσοι, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο φυσικά, επιλέγουν το που θα κάνουν διακοπές λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τους το οικονομικό και στην συγκεκριμένη περίπτωση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία επιλέγουν τους… γείτονες.