Μήνυμα Μητσοτάκη: συγνώμη, αποζημιώσεις, απόδοση ευθυνών και στο βάθος «κλιματική αλλαγή»

3 Χρόνος ανάγνωσης

Στους Έλληνες πολίτες απευθύνθηκε την Δευτέρα 9 Αυγούστου ο πρωθυπουργός, με μήνυμά του αυτήν την φορά, όχι με «Διάγγελμα», ζήτησε συγνώμη για τις φωτιές, είπε ότι θα αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει και ανακοίνωσε άμεσα οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στους πυρόπληκτους της Αττικής και της Εύβοιας.

Αφού ευχαρίστησε τις χώρες οι οποίες μας συνδράμουν με μέσα και προσωπικό στις προσπάθειες, ανέφερε ότι σώθηκαν ζωές χάρη στο πλήρες σχέδιο εκκένωσης και στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Παρέλειψε να πει όμως ότι πολλοί, κυρίως νέοι, αγνόησαν τις προτροπές να φύγουν και βοηθώντας τους πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν πολλά από τα σπίτια.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε, εκτενώς, στις προσπάθειες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, στην κατάσβεση απλό ξηράς και αέρος και στις επιτυχημένες, κατ’ αυτών εκκενώσεις και διαβεβαίωσε ότι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν.

Φυσικά, όπως περιμέναμε, έκανε αναφορά στην «κλιματική αλλαγή» που είπε ότι χτυπά ολόκληρο τον πλανήτη αναφερόμενος στις υψηλές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ξηρασία που δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης.

Είπε ότι αυτό, η «κλιματική αλλαγή» δηλαδή, είναι αιτιολογία και όχι δικαιολογία ή άλλοθι, αλλά λέγοντας στην συνέχεια ότι μπορεί να κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά δεν ήταν αρκετό στην άνιση μάχη εναντίον της φωτιάς, σαν δικαιολογία ακούγεται.

Ισχυρίστηκε ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές τους 25 μήνες που είναι πρωθυπουργός, το Κράτος στάθηκε στο πλευρό των πολιτών και έτσι θα κάνει και τώρα, μιλώντας για αποζημιώσεις και δενδροφύτευση με πολλά και κατάλληλα δένδρα, αφού έχουμε, όπως είπε την τεχνογνωσία.

Για τον κύριο Μητσοτάκη, αφού δεν χάθηκαν άνθρωποι, όχι όσοι στο Μάτι, και τα σπίτια ξαναχτίζονται με τις αποζημιώσεις, όλα καλά. Δεν μας είπε όμως πως θα ξαναζωντανέψουν οι περιοχές όταν για να επανέλθουν στην πρότερή τους κατάσταση με δενδροφύτευση χρειάζονται 30-40 χρόνια.

Δεν είπε ακόμη τι θα γίνει με την αγροτική παραγωγή που καταστράφηκε και με τις τοξίνες από την φωτιά και τους καπνούς που θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα και μέσω των καλλιεργειών στην τροφική μας αλυσίδα.

Καλή η συγνώμη αλλά δεν φτάνει. Άλλωστε η παροιμία είναι γνωστή και επίκαιρη: «από τότε που βγήκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».

Share This Article