Σαμοθράκη και Λήμνος οι πρώτοι στόχοι Ερντογάν!

6 Min Read

Τις νήσους Σαμοθράκη και Λήμνο έχει θέσει ως πρώτους στόχους για να δημιουργήσει ένταση στο Αιγαίο, ο Ερντογάν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε απο τους στρατιωτικούς επιτελείς του πρόταση, η οποία θα έχει άμεσα αποτελέσματα διαχείρισης – πάντα κατά την άποψή των επιτελών του – και θα μπορέσει η Τουρκική Εθνική Αμυνα να θέσει τα θεμέλια για μία διαπραγμάτευση στρατιωτικού επιπέδου επιπέδου και όχι μόνο στο Αιγαίο.

Οι ίδιες ασφαλείς πηγές του ΘΠΕ. αναφέρουν ότι, τα δύο ελληνικά νησιά, η Σαμοθράκη και η Λήμνος δεν είναι καθόλου τυχαίες επιλογές των επιτελών του Τουρκικού Υπουργείου Αμύνης, δεδομένου ότι έτσι επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι για το σχέδιο αποσταθεροποίησης του Ερντογάν στην περιοχή.

Γιατί Σαμοθράκη και Λήμνο
Η Σαμοθράκη για τον Τούρκο Πρόεδρο αποτελεί τον “εύκολο” αλλά και “ιδανικό” στόχο αφού επιτυγχάνονται πρώτον η εισβολή σε νησί με μικρή οντότητα, κοντά στις αμερικανικές βάσεις που δημιουργούνται στην Αλεξανδρούπολη και πολύ κοντά στις τουρκικές δυνάμεις εφόσον χρειαστούν ενισχύσεις για τη διατήρηση της εισβολής και επικράτησης.
Οι τούρκοι αξιωματικοί αναφέρουν στην έκθεσή τους προς τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι “η δυναμική των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι σαφώς κατώτερη των τουρκικών και εύκολα μπορεί να υπάρξει καταρχήν επικράτηση και διαχείριση”.

Παράλληλα, οι πολιτικοί σύμβουλοι του Ακάρ εκτιμούν ότι μία καταρχήν εισβολή στη Σαμοθράκη, περιλαμβάνει μέρος και της Δυτικής Θράκης, γεγονός που επιτυγχάνει το δεύτερο κυρίαρχο στόχο, που είναι η εισχώρηση σε ελληνικό – θρακικό έδαφος. Τέλος, η εισηγητική έκθεση η οποία σε επίπεδο περίληψης ήδη βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν, αναφέρει ότι με τη νήσο Σαμοθράκη, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που είναι η συνδιαχείριση των υπογείων πλουτοπαραγωγικών πόρων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά και το ενεργειακό πεδίο της Θάσου.

Σε ότι αφορά τώρα το νησί της Λήμνου, οι τούρκοι καταρχήν αναφέρουν ότι “το έχουν χαρτογραφημένο πιθαμή προς πιθαμή, με δικούς τους ανθρώπους που πέρασαν μέσα απο τις ορδές μεταναστών εδώ και χρόνια, γνωρίζουν τη στρατιωτική δύναμη που υπάρχει απο τις ελληνικές δυνάμεις, καθώς επισης και τα τρωτά σημεία στα οποία υπερέχουν οι τουρκικές δυνάμεις σε μία προσπάθεια κατάληψης στο νησί.”

Παράλληλα η Λήμνος για την Τουρκία έχει και στρατηγικό χαρακτήρα, λόγω της κυρίαρχης θέσης που έχει η Λήμνος έναντι της ιδίας. Οι Τούρκοι επιτελείς του Υπουργείου Αμύνης, θεωρούν ότι μία κατάληψη της νήσου Λήμνος, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας σε ότι αφορά την οριογραμμή απο πλευράς νησιών έναντι της Τουρκίας και ότι έτσι θα αποκτηθεί το πλεονέκτημα της επέκτασης και σε άλλα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο.

Η παλιά ρητορική
Βεβαίως τίποτα απο όλα αυτά δεν είναι καινούργια σχέδια, αντιθέτω αποτελούν μέρος μιας παλιάς ρητορικής και συντονισμένης προσπάθειας της Τουρκίας που θελει με κάθε τρόπο να μπει στο Αιγαίο υπο άλλες συνθήκες.

Ειδικότερα η Τουρκία λέει πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος, η Σαμοθράκη σε περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν, όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα δημιουργείται κλίμα και στον τουρκικό τύπο, ο οποίος επισημαίνει ότι η «Ελλάδα μετατρέπει τα νησιά σε οπλοστάσιο με μαχητικά».

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας δυο φορές το Casus Belli σε περίπτωση που επεκτείνει τα ύδατα, προβάλλοντας τη Γαλάζια πατρίδα, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, ενώ προκρίνει την αποστρατικοποίηση και την κυριαρχία των νησιών.

Απο την τουρκική κρατική τηλεόραση, μεταδόθηκε και ρεπορτάζ για τα νησιά. «18 νησιά του Αιγαίου με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων παραχωρήθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα. Αυτός ο όρος ήταν της αποστρατιωτικοποίησης . Όμως η Ελλάδα δεν τήρησε τους όρους των Συνθηκών. Οι όρου στη Λωζάννη είναι ξεκάθαρη η Ελλάδα στα νησιά μπορεί να έχει δυνάμεις της αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής. Όμως η Ελλάδα αγνόησε το διεθνές δίκαιο και μετέτρεψε τα νησιά σε στρατόπεδα μηχανοκίνητων στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ όμως η Ελλάδα μετέτρεψε τα νησιά σε οπλοστάσια και σαν να μην έφτανε αυτό σε κάποια απο αυτά έχτισε και αεροδρόμια , προσγείωσε μαχητικά κι έγινε δυνητική απειλή για την Τουρκία».

Ήρθε η ώρα της υλοποίησης;
Μπορεί η ρητορική της Τουρκίας να είναι παλιά, μπορεί ο Ερντογάν να έχει τη χειρότερη δημοτικότητα στο εσωτερικό της χώρας του και ο πληθωρισμός να “πριονίζει” τη θέση του και το πολιτικό του μέλλον, όμως ουδείς είναι σίγουρος ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πάνω στην πραγματική απελπισία που βρίσκεται αλλά και με ο θυμικό του να κινείται πάντα στα όρια του μή αντιληπτού, ίσως επιλέξει την απόλυτη ρήξη με τη Δύση, άρα με την Ευρώπη και όλα αυτά μέσω της Ελλάδας, για να μπορέσει έτσι πρακτικά να πετύχει τρείς στόχους:
την αλλαγή των συσχετισμών στο Αιγαίο
την πίεση της Δύσης να μην σταματήσουν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις
την συμμετοχή του στη διαχείριση των ΑΠΕ σε Αιγαίο και Μεσόγειο με άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα για εκείνον και τη χώρα του.

Ο Εντογάν, δηλώνουν πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά του, φαίνεται έτοιμος απο κάθε άλλη φορά, να κινηθεί και στρατιωτικά αν χρειαστεί προς τη Δύση.

Ήρθε η ώρα να το κάνει;

Share This Article