Όλο και πιο αρνητική η συνεισφορά της «μετανάστευσης» στον γαλλικό προϋπολογισμό

3 Χρόνος ανάγνωσης

Ο Γάλλος οικονομολόγος Jacques Sapir δήλωσε ότι η μετανάστευση γίνεται όλο και πιο δαπανηρή για τον προϋπολογισμό της γαλλικής κυβέρνησης, παρά τις ορισμένες θετικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Ενώ η μετανάστευση «αυξάνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις», έχει ωστόσο πιο αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και το φορολογικό σύστημα της Γαλλίας.

Σε ένα άρθρο που γράφτηκε για το περιοδικό Marianne, ο Sapir σημειώνει ότι η Γαλλία έχει ευνοήσει την αλυσιδωτή μετανάστευση ή αλλιώς «οικογενειακή επανένωση»  έναντι της μετανάστευσης που επικεντρώνεται στην εργασία από τη δεκαετία του 1990.

Ο Σαπίρ αναφέρει μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία υποστηρίζει ότι η μετανάστευση κοστίζει στο Γαλλικό κράτος 0,52 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως. «Εάν επιχειρήσουμε συνολική αξιολόγηση και συμπεριλάβουμε τις διάφορες παραλείψεις μεταξύ μελετών, θα φτάσουμε σε επίπεδα που πλησιάζουν το 0,7 με 0,8 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως». Επισήμανε επίσης ότι «κάποιοι πληθυσμοί, λόγω του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσής τους και της κακής γνώσης της Γαλλικής γλώσσας, έχουν υψηλότερο ατομικό κόστος από άλλους».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, υπάρχει επίσης μια τάση πτωτικής πίεσης στους μισθούς λόγω της παράνομης απασχόλησης: «Οι μελέτες σε τοπικό επίπεδο σε τομείς όπου η απασχόληση είναι σημαντική (ειδικά η εστίαση) δείχνουν ότι υπάρχει πράγματι πτωτική τάση στους μισθούς».

Τα σχόλια του Σαπίρ πραγματοποιήθηκαν ένα χρόνο μετά από γαλλική κοινοβουλευτική έκθεση η οποία αποφάνθηκε ότι η μαζική μετανάστευση ήταν λογιστικά ουδέτερη για τη γαλλική οικονομία και χωρίς να δίνει θετική ώθηση όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της.

«Ο αντίκτυπος της μετανάστευσης στα δημόσια οικονομικά είναι λίγο πιο αρνητικός στη Γαλλία από ό,τι κατά μέσο όρο στον ΟΟΣΑ, λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησης μεταναστών και του αναδιανεμοδοτικού τρόπου λειτουργίας του γαλλικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος προς όφελος των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί μετανάστες», ανέφερε η έκθεση.

Άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν επίσης αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες ως παρενέργεια της μαζικής μετανάστευσης, όπως η Σουηδία, όπου αρκετοί δήμοι που δέχτηκαν μεγάλους αριθμούς μεταναστών από την μεταναστευτική κρίση του 2015 παραπονέθηκαν για δυσκολίες στη σύνταξη των προϋπολογισμών τους και κατά συνέπεια ελλείψεις και περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες. Μια έκθεση του Νοεμβρίου του 2019 αποκάλυψε ότι οκτώ στους δέκα δήμους αναγκάστηκαν να προβούν σε σοβαρές περικοπές στις τοπικές υπηρεσίες λόγω τόσο της αλλαγής δημογραφικών στοιχείων όσο και του κόστους των νεοαφιχθέντων μεταναστών.

μετάφραση: Γιώργος Μανωλόπουλος

Share This Article