«Ο κόσμος πρέπει να ακούσει και τη δική μας ιστορία – και οι Σέρβοι υπέφεραν στην Σρεμπρένιτσα»

3 Χρόνος ανάγνωσης
Φωτογραφίες Σέρβων θυμάτων τοποθετήθηκαν ξανά ως στους δρόμους της Σρεμπρένιτσα ως υπενθύμιση της δικής τους τραγωδίας

Όπως κάθε χρόνο, τις ημέρες πριν από τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, απόγονοι των Σέρβων θυμάτων και εκπρόσωποι του Οργανισμού Οικογενειών Πεσόντων από τη Σρεμπρένιτσα και το Μπράτουνατς τοποθέτησαν φωτογραφίες Σέρβων αμάχων και στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Μπράνιμιρ Κόιτς, εκπρόσωπος του Οργανισμού από τη Σρεμπρένιτσα, εξηγεί πως ο στόχος αυτής της δράσης είναι να αναδειχθεί η αλήθεια πως και οι Σέρβοι υπήρξαν θύματα βίας, και ότι στο Πόντρινιε σκοτώθηκαν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι αλλά και στρατιώτες που υπερασπίζονταν τα σπίτια τους.

«Τοποθετούμε αυτές τις φωτογραφίες ώστε όσοι έρχονται στις 11 Ιουλίου στη Σρεμπρένιτσα να δουν και τις σερβικές απώλειες και να κοιτάξουν την αλήθεια κατάματα. Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι εγκληματιών, όπως παρουσιάζουν τα ομοσπονδιακά μέσα, αλλά ανθρώπων που σκοτώθηκαν επειδή ήταν Σέρβοι και υπερασπίζονταν τα σπίτια τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Κόιτς αναφέρει πως υπάρχουν έντονες πιέσεις και επιθετικά σχόλια από μερίδα των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι δέχεται απειλές και παρακολούθηση. «Στέλνουν πολεμικά μηνύματα. Εμείς απλώς θέλουμε να δείξουμε την αλήθεια – ότι και εμείς υπήρξαμε θύματα. Το παιδί που σκοτώθηκε επειδή γύρισε να πάρει τον σκύλο του – αυτή η φωτογραφία τους ενοχλεί. Όπως και η φωτογραφία του δολοφονημένου πατέρα μου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τους μήνες Μάρτιο και Μάιο της «τραγικής χρονιάς», σκοτώθηκε το 80% του τοπικού σερβικού πληθυσμού, κάτι που, όπως λέει, δείχνει πως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εκκαθάρισης της περιοχής από ορθόδοξους.

«Ήθελαν να μην φαίνεται ούτε κερί Σέρβου οικοδεσπότη. Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν. Το Πόντρινιε υπέφερε τρομερά. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο την αλήθεια που για δεκαετίες αγνοείται.»

Μετά την επίσημη τελετή μνήμης στη Σρεμπρένιτσα, οι φωτογραφίες θα στραφούν προς την έξοδο, ώστε οι ξένες αντιπροσωπείες που επιστρέφουν να δουν τις εικόνες και να καταλάβουν ότι και οι Σέρβοι υπήρξαν θύματα πολέμου.

Ο Κόιτς καταγγέλλει και την απουσία δικαιοσύνης: «Για τα εγκλήματα κατά των Σέρβων, το Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καταδίκασε συνολικά μόλις τέσσερα άτομα, σε συνολικές ποινές 29 ετών. Κάποιοι από τους δράστες τιμήθηκαν κιόλας. Πώς γίνεται να υπάρχει τόσος αριθμός θυμάτων και μόνο 29 χρόνια φυλάκισης;»

Καταλήγει λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα δείχνει επιλεκτική μνήμη και αδιαφορία για τον σερβικό πόνο: «Από την αρχή του πολέμου, πήραν το μέρος των Βόσνιων. Θυμόμαστε τα κομβόι βοήθειας που πήγαιναν μόνο στη μία πλευρά. Δεν θέλουν να δουν την αλήθεια. Ξαναγράφουν την ιστορία και παρουσιάζουν τους Βόσνιους ως τα μοναδικά θύματα. Όμως αυτό δεν θα τους περάσει – η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.»

Share This Article