Η εναλλακτική δεξιά και η Αμερική του Τραμπ

5 Min Read

Αρχές Νοεμβρίου, αυτού του χρόνου, διεξάγονται στην Αμερική οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι οι σημαντικότερες εκλογές του Δυτικού κόσμου, γιατί ουσιαστικά μόνο οι Αμερικανοί ψηφίζουν, οι άλλοι πολίτες της Δύσης νομίζουν ότι ψηφίζουν. Όποιος δυτικός πολιτικός και να βγει τελικά θα κάνει ότι του πει η Αμερική (βλέπε τον «επαναστάτη του γλυκού νερού» και πρώην κνίτη Αλέξη Τσίπρα). Είναι σημαντικές και για έναν ακόμη λόγο: μετά τον Ρήγκαν και τον Κλίντον, ο Τραμπ είναι από τους προέδρους που ασκεί ιδιαίτερη ιδεολογική επιρροή στην Ευρώπη. Σκληρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αντίσταση στην woke κουλτούρα και στους δικαιωματιστές, δυσφορία για τις διεθνής οργανώσεις, οικονομικός προστατευτισμός, κλπ είναι λίγες από τις θέσεις του που διεμβολίζει τα υπάρχοντα Δεξιά καθεστώτα του χθες. Όπως ο Ρήγκαν με τα νεοφιλελεύθερα ριγκανόμικς έδωσε ώθηση στην Θάτσερ και όπως ο Κλίντον στήριξε τον «τρίτο δρόμο» του Τόνι Μπλαίρ, έτσι ο Τραμπ αποτελεί την πολιτικο-ιδεολογική βάση για μια Εθνική και Λαϊκή μεταπολιτική. (…)

Η δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση από τις εκδόσεις «το Αντίδοτο» είναι περισσότερο ένα τετράδιο εργασίας πολιτικής επιστήμης που αναλύει την νέα Αμερικάνικη Εναλλακτική Δεξιά σκέψη και αυτού που χαρακτηρίζουν «Τραμπισμό» εν εξελίξει (ή καλύτερα κίνημα Make America Great Again, MAGA), γι’ αυτό πρέπει διαρκώς να επικαιροποιείται. Τα κείμενα που έχουν προστεθεί βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της Αμερικάνικης Δεξιάς που διαφέρει από την ευρωπαϊκή αντίστοιχη.

Η Αμερική σήμερα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις και τις ίδιες καταστάσεις με την αρχαία Αθήνα του 5ου αιώνα πχ, «η οποία γνώρισε έναν πρωτοφανή συνδυασμό ακμής και αγριότητας, ελευθερίας και καταπίεσης. Τα τραγικά διλήμματα που παγίδεψαν τους Αθηναίους μεταξύ δημοκρατίας και δημαγωγίας φαίνεται πως έχουν επιστρέψει σήμερα σε πιο ακραίες μορφές». Μελετώντας ειδικά την νέα Αμερικανική Δεξιά σκέψη κατανοούμε ότι πέρα από την γεωγραφική της σημασία φέρει ευρύτερες πολιτικές και πολιτιστικές σημασιοδοτήσεις που συχνά μεταφέρονται και υπερβαίνουν τα στενά γεωγραφικά τους όρια. Δηλαδή ο όρος που εξετάζουμε συχνά είναι απεδαφικοποιημένος καθώς η παρουσία του εντοπίζεται στο χώρο της συγκρότησης του συμβολικού και πολιτισμικού χάρτη νοηματοδότησης.

Ο Γιώργος Θεοτοκάς γράφει  πριν αρκετές δεκαετίες σχετικά με το ταξίδι στην Αμερική:

«Ένοιωσα πάλι κάτι μαγικό στον αέρα. Είταν μια αίσθηση που δεν τη γνώριζα, η εντύπωση ότι είχα μετακινηθεί όχι μόνο στο διάστημα, αλλά και στον χρόνο, ότι είχα μπει στην ατμόσφαιρα ενός άλλου, μελλοντικού καιρού. Το ταξίδι στο χρόνο, αλλά προς τα πίσω, είναι μια εμπειρία ίσως συνηθισμένη στους παλαιούς τόπους, σε ορισμένες μισολησμονημένες γωνιές της Ευρώπης που τις σκέπασε η πατίνα των αιώνων και δεν τις άγγισε βαθιά η σύγχρονη ζωή. Το ταξίδι στο μέλλον είναι μια καινούρια βίωση που πλαταίνει τον ορίζοντά μας, τη ματιά μας, τη σκέψη μας. Κι είναι – δε θα τι φανταζόμουν πριν το δοκιμάσω – μια αίσθηση ομορφιάς».

Εκτός από τα παραπάνω αποσπάσματα του προλόγου που παρέθεσα ποιο πάνω, το βιβλίο απαντά σε πολλά ερωτήματα λίγο πριν τις καθοριστικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις Η.Π.Α. και θα καθορίσουν το μέλλον, όχι μόνο της Δύσης, αλλά και όλου του κόσμου:

Ποια είναι η Νέα Αμερικάνικη Δεξιά ή Εναλλακτική Δεξιά;

Ποιες είναι οι διαφορές και ομοιότητες της Νέας Αμερικανικής Δεξιάς με την Παλαιά Αμερικάνικη Δεξιά και την Ευρωπαϊκή Νέα Δεξιά;

Ποια Αμερική θέλει ο Donald Trump και ποιες οι πολιτικές θέσεις του;

Ποια γεγονότα και ιδέες διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την σκέψη του;

Ποια πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδος σχετικά με την προεδρία του Donald Trump;

Σε αυτές τις ερωτήσεις και σε πολλές άλλες απαντά αυτό το βιβλίο μέσα από Αμερικάνικες πηγές. Περιλαμβάνει κείμενα της Αμερικάνικης Νέας Δεξιάς ή Εναλλακτικής Δεξιάς στην Ελληνική Γλώσσα.

Share This Article