
Συνεχείς είναι οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και media λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ή μήπως κάτι τέτοιο συμβαίνει και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Ας δούμε όμως τις μετρήσεις όπως παρουσιάσθηκαν και μετά να περάσουμε στα συμπεράσματα.

Η πρώτη δημοσκόπηση της Interview παρουσιάσθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τη Βεργίνα Τηλεόραση και κατέγραψε τη σταθερή διαφορά της ΝΔ των 17 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας και υψηλά ποσοστά στην Ελληνική Λύση, προφανώς λόγω της δημοτικότητας του Κυριάκου Βελόπουλου στην Βόρειο Ελλάδα. Ας δούμε τα ποσοστά: ΝΔ 37,6%, ΣΥΡΙΖΑ 20,5%, ΚΙΝΑΛ 7,9%, ΚΚΕ 5,2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,0%, ΜεΡΑ25 3,4%, ενώ το ποσοστό για ΑΛΛΟ είναι 7,5% χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα κόμματα.

Δύο ημέρες μετά στις 19 Φεβρουαρίου το Open παρουσίασε την δημοσκόπηση της Alco, με μικρότερη διαφορά 14,5% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χαμηλότερα την Ελληνική Λύση. Αναλυτικά ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, ΚΙΝΑΛ 6,6%, ΚΚΕ 5,5%, για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,6%, ΜέΡΑ25 3,3% και 5,5% το ΑΛΛΟ κόμμα χωρίς πάλι να αναφέρονται σχηματισμοί.

Στις 23 Φεβρουαρίου το Politic.gr δημοσιεύει την δημοσκόπηση της Palmos Analysis που αφορά την Κεντρική Μακεδονία και δυστυχώς και εκεί παρ’ όλη την στάση της ΝΔ στο θέμα των Σκοπίων, δίνει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη 15 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Τσίπρα και φέρνει τρίτο τον Κυριάκο Βελόπουλο με το υψηλότερο ποσοστό που αγγίζει το 9%! Αυτά είναι τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 33,2%, ΣΥΡΙΖΑ 17,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8,7%, ΚΙΝΑΛ 4,7%, ΚΚΕ 3,5%, ΜεΡΑ25 1,4% και 4,5% για ΑΛΛΟ κόμμα.

Στην έρευνα της Opinion Poll στις 24 Φεβρουαρίου η διαφορά πρώτου και δεύτερου είναι 17 μονάδες. ΝΔ 37,3%, ΣΥΡΙΖΑ 20,2%, ΚΙΝΑΛ 7,1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5,2%, ΚΚΕ 4,4% ΜεΡΑ25 3,2% και χαμηλότερα από τις προηγούμενες το ΑΛΛΟ κόμμα με 3,2%.

Στην δημοσκόπηση της PULSE που εμφάνισε ο ΣΚΑΪ την 1η Μαρτίου δίνει προβάδισμα 15 μονάδων. Σε αυτή τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου ήταν: ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΚΙΝΑΛ 7,5%, ΚΚΕ 6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5%, ΜέΡΑ25 3% και το ΑΛΛΟ κόμμα στο 8%. Εδώ είναι η μόνη φορά που αναφέρονται και ονόματα κομμάτων και ανάμεσα σε αυτά οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αλλά και το νέο κόμμα που έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει ο Γιώργος Τράγκας ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Στις 4 Μαρτίου παρουσιάσθηκε στο STAR η δημοσκόπηση της MRB με την διαφορά 13,1% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι: ΝΔ 35,6%, ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, ΚΙΝΑΛ 5,7%, ΚΚΕ 4,6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5 %, ΜέΡΑ25 3,5% και χαμηλά το ΑΛΛΟ κόμμα στο 2,7%.

Τελευταία δημοσκόπηση εχθές 5 Μαρτίου στα NEA η δημοσκόπηση της GPO με σχεδόν την ίδια διαφορά 13,7 μονάδες ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και παρόμοιο σκηνικό στα υπόλοιπα κόμματα. ΝΔ 36,4%, ΣΥΡΙΖΑ 22,7%, ΚΙΝΑΛ 7,1%, ΚΚΕ 6,3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,1%, ΜέΡΑ25 3%. Και 4% ΑΛΛΟ κόμμα.
Συμπεράσματα από επτά δημοσκοπήσεις
Αν πάρουμε σαν αφετηρία τις Εθνικές εκλογές τον Ιούλιο 2019 (και δεχθούμε ως αληθείς τις δημοσκοπήσεις ή έστω ενδεικτικές) ας δούμε 18 μήνες μετά πως διαμορφώνεται η κατάσταση.
Συν και πλην από τις εκλογές
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχοντας κερδίσει τις εκλογές 39,85% έχει ένα μέσο όρο στις έξι πανελλαδικές δημοσκόπησεις 37,1%, δύο μονάδες μόνο χαμηλότερα από το ποσοστό που της έδωσε την νίκη στις εκλογές, δείχνοντας πως έχει μικρή φθορά και απώλεια παρά τα μεγάλα προβλήματα με την λαθρομετανάστευση, την δημιουργία νέων hot spot σε όλη την Ελλάδα, την υπόθεση Λιγνάδη αλλά και τις πρόσφατες λανθασμένες προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του Κορωνοϊού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με μ.ο. 22% από το 31,53% του 2019, αντί να δείχνει σημάδια ανάκαμψης ως αντιπολίτευση βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν κατά σχεδόν δέκα μονάδες αφήνοντας τον εκτός πολιτικού παιχνιδιού.
Το ΚΙΝΑΛ το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ με μ.ο. 6,98% χάνει και αυτό δύο μονάδες λόγω και των εσωκομματικών προβλημάτων και τις κόντρες της Φώφης Γεννηματά με τον Λοβέρδο για την ηγεσία του κόμματος.
Το ΚΚΕ που δεν πτοήθηκε ούτε από την πτώση του τείχους, ούτε από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ παραμένει σταθερό στα ποσοστά του κολλημένο στο 5% (5,3% μ.ο. μετρήσεων και 5,30% στις πρόσφατες εκλογές).
Το ΜέΡΑ25, το κόμμα του Γιάνη με 3,23% μ.ο. με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο θα έμπαινε οριακά στην βουλή αλλά τώρα φαίνεται να σώζεται έστω και για μία αναμέτρηση με το μέλλον του να είναι δυσοίωνο όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα κόμματα μίας χρήσεως.
Τέλος η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχοντας μπει για πρώτη φορά στην βουλή το ‘19 με 3,70% με μ.ο. 4,65% εμφανίζεται να κερδίζει μία μονάδα έχοντας ως πολιτική δράση τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του προέδρου της.
Απώλειες στην Μακεδονία από την «Συμφωνία των Πρεσπών»
Η ΝΔ προεκλογικά είχε εκφράσει την αντίθεση της στην προδοτική συμφωνία που παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς, σηκώνοντας τους τόνους μέσα στην βουλή ως αντιπολίτευση και στέλνοντας τους «σκληρούς δεξιούς» βουλευτές της στα ογκώδη συλλαλητήρια. Φυσικά μετά όπως ήταν αναμενόμενο δεν έκανε τίποτα για να την ακυρώσει αλλά τα ποσοστά της παραμένουν υψηλά όπως ανεβασμένα εμφανίζονται και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.

Ο Πατριωτικός χώρος
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στις εκλογές συγκέντρωσε 2,93%, δεν μπόρεσε να μπει στην βουλή, έχασε στην συνέχεια τους δύο ευρωβουλευτές που είχε εκλέξει και μετά και την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου δεν εμφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό των τριών περίπου μονάδων (που πιθανόν να είναι και μεγαλύτερο λόγω των συνθηκών) και δεν φαίνεται να το κερδίζει η ΝΔ. Αυτό το ποσοστό το διεκδικούν πολλά κόμματα που υπήρχαν και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση αλλά και πολλά που δημιουργήθηκαν μετά (μόνο τις τελευταίες 15 μέρες εμφανίσθηκαν δύο νέα κόμματα!) και αυτοπροσδιορίζονται στον πατριωτικό χώρο. Απ’ όλα αυτά τα κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων μόνο τέσσερα εμφανίστηκαν σε μία δημοσκόπηση. ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Και μόνο τα δύο πρώτα δηλαδή οι ΕΛΛΗΝΕΣ το κόμμα που δημιούργησε ο Ηλίας Κασιδιάρης και η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ που αποτελεί εκλογική σύμπραξη του Θάνου Τζήμερου (στις εκλογές είχε λάβει 0,74% ) και του Φαήλου Κρανιδιώτη (δεν είχε καταφέρει να συμμετάσχει στις εκλογές) στην μέτρηση της PULSE όπως είπε ο διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Αράπογλου πλησιάζουν το όριο της χωριστής εμφάνισης του 1%.
Μέχρι στιγμής λοιπόν φαίνεται ότι η πολυδιάσπαση που επικρατεί στον Εθνικιστικό – Πατριωτικό χώρο μόνο προβλήματα δημιουργεί στα κόμματα. Ήδη εννέα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές και προετοιμάζονται γι’ αυτό, αλλά είναι προφανές ότι θα υπάρξουν απογοητεύσεις με παταγώδεις αποτυχίες. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν αναρωτιέται ο Έλληνας πατριώτης που ανησυχεί για την κατάσταση της πατρίδας και παράλληλα βλέπει την πολυδιάσπαση; Ένωση κομμάτων απαντούν κάποιοι αλλά βλέπουμε ότι αντί γι’ αυτό δημιουργούνται νέα με σκοπό να ενωθούν με κάποια από τα προϋπάρχοντα ή γενικά να ενώσουν τον πατριωτικό χώρο.
Κινηματική δράση θα πουν κάποιοι άλλοι. Με σκοπό τη διείσδυση στη κοινωνία και την ανάδειξη των μελλοντικών στελεχών. Υπάρχει όμως χρόνος για κάτι τέτοιο για τη χώρα με τα τόσα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης και της 5ης φάλαγγας;
Τέλος κάποιοι πιο απογοητευμένοι θα πουν ότι δεν έχει σημασία ότι και αν κάνουμε. Κρίνοντας από τις πράξεις των πολιτικών που υποτίθεται ότι θέλουν να μας εκπροσωπήσουν αλλά, κακά τα ψέματα και από τη στάση, επιλογές, αντιδράσεις ή μη αντιδράσεις των κοινωνιών στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της Δύσης, φαίνεται ίσως ότι απλώς δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών.
Ο καθένας ας κρίνει και ας αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει και τι θα πράξει. Κάνοντας πάντως και πάλι τις ίδιες συστημικές/καθεστωτικές επιλογές ή παρακολουθώντας από το περιθώριο ασκώντας απλώς κριτική, τίποτα δε θα αλλάξει.
Ελεύθερος Κόσμος