Καθαρό μήνυμα ενάντια στις 46 νέες ανεμογεννήτριες στην Νάξο

4 Χρόνος ανάγνωσης

Με ισχυρό παλμό και ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στη Νάξο εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ορεινά του νησιού και στη Δονούσα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων”, η οποία βλέπει να ενισχύεται συνεχώς η δυναμική της.

Κάτοικοι της Νάξου, εκπρόσωποι φορέων, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και αλληλέγγυοι από την Πάρο, την Άνδρο και άλλες περιοχές των Κυκλάδων, βρέθηκαν ενωμένοι για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, τονίζοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης του φυσικού τοπίου και της πολιτιστικής ταυτότητας των νησιών.

Η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων” δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου προστασίας των Κυκλάδων από επενδυτικά σχέδια που, όπως υποστηρίζει, απειλούν το μέλλον των νησιών.

Ποιο κακό μπορούν να φέρουν στη Νάξο οι 46 νέες ανεμογεννήτριες;
Στην ενημέρωση η δασολόγος και μέλος της ομάδας “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων” τις συγκέντρωσε στις ακόλουθες:

  • Αποψίλωση και καταστροφή οικοσυστημάτων, μέσω εκβραχισμών, επιχωματώσεων και τσιμεντοστρώσεων
  • Ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, που βασίζεται στην αυθεντικότητα και το τοπίο
  • Απειλή για την πολιτιστική και αγροτική ταυτότητα της Νάξου (η δεύτερη, ως γνωστόν, χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική για την οικονομία του νησιού και έχει μακρά παράδοση ποιότητας)
  • Η αλλαγή στο μικροκλίμα που θα προκαλέσει με τη σειρά της απορρύθμιση στην υγρασία του νησιού
  • Σοβαρές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και τη χλωρίδα του νησιού, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιες μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις.

Τα χαρακτηριστικά των μονάδων που αναμένεται να τοποθετηθούν κυρίως στα ορεινά μέρη του νησιού είναι τα ακόλουθα:

Κάθε ανεμογεννήτρια είναι τύπου Enercon E70, ισχύος 2,3 MW και ύψους όσο μια 30όροφη πολυκατοικία. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της παρέμβασης: η υψηλότερη ανεμογεννήτρια σήμερα στη Νάξο φτάνει τα 75 μ., και υπάρχουν μόλις 9 τέτοιες στην Κόρωνο και μερικές χαμηλότερες σε άλλες τοποθεσίες. Το νέο σχέδιο θα επιφέρει ριζική αλλαγή στο ανάγλυφο του νησιού, αφού για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προβλέπεται η διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων, με πλάτος 10 μέτρα, και τεράστια τεχνικά έργα σε ορεινούς όγκους.

Θα πει κάποιος κυνικός ότι “οκ μπορεί να αξίζει και τον κόπο αν παράγεται πολλή και φθηνή ενέργεια για το νησί και τον ιδιαίτερα αυξημένο τα τελευταία χρόνια τουρισμό του”.

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ του CycladesOpen το σύμπλεγμα Νάξου-Πάρου-Μικρών Κυκλάδων-Δονούσας καταναλώνει 177.000 MWh ετησίως. Οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν θα παράγουν 6,6 εκατομμύρια MWh—δηλαδή, 37 φορές περισσότερη από την πραγματική κατανάλωση των νησιών, ακόμα και την περίοδο υπερκατανάλωσης λόγω τουρισμού.

Τι, άραγε, χρειάζεται η τόση πολλή ενέργεια στη Νάξο και τα γύρω νησιά;

Προφανώς ο επενδυτής θα την διοχετεύει αλλού, μόνο που η τοπική κοινωνία δεν θα έχει κανένα όφελος από αυτήν τη συναλλαγή.

Σαν μην έφτανε όμως η εξέλιξη για τη Νάξο, έχει γίνει γνωστό ότι στη γειτονική (και μικροσκοπική Δονούσα) θα κατασκευαστεί τεράστιο παράκτιο αιολικό πάρκο με 7 ανεμογεννήτριες μόλις στα 2 χιλιόμετρα από τις ακτές του νησιού.

Όπως σημειώνει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων “το έργο αυτό θα πλήξει το θαλάσσιο οικοσύστημα, τις μεταναστευτικές οδούς, το τοπίο, την αλιεία και την γραφικότητα ενός από τα πιο αγνά και απομονωμένα νησιά των Κυκλάδων”.

Share This Article