Το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα… η Ευρώπη που σβήνει

4 Χρόνος ανάγνωσης

Αν και η Ελλάδα είναι μακράν στη χειρότερη θέση, με μόνο τη Μογγολία παγκοσμίως πιο κάτω από εμάς σε ποσοστό γεννήσεων, το δημογραφικό πρόβλημα για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν μαστίζει όλη την Ευρώπη.

Πρόσφατα η στατιστική υπηρεσία της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης, της Γερμανίας (Destatis) αποκάλυψε ότι ο αριθμός των παντρεμένων ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να κρατούν συγκεντρωτικά αρχεία μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1991.

Στο τέλος του 2021 τα άτομα ηλικίας 15-24 ετών που ήταν παντρεμένοι, σε σύγκριση με τα άτομα ίδιας ηλικίας δέκα χρόνια πριν, ήταν περίπου τα μισά. Η μείωση είναι ακόμα πιο δραματική (10%) σε σύγκριση με πριν από τρεις δεκαετίες.

Ο αριθμός των νέων γονέων έχει επίσης μειωθεί στη Γερμανία, με μόλις το 2,4% ηλικίας 15-24 ετών να καταγράφεται ότι είχε τουλάχιστον ένα παιδί πέρυσι. Συγκριτικά, το 3,7% της ομάδας καταγράφηκε ως γονείς το 2011, πράγμα που σημαίνει ότι σημειώθηκε σχεδόν 40% μείωση σε μόλις δέκα χρόνια.

Μάλιστα αναφέρεται ότι η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται μητέρες για πρώτη φορά έχει αυξηθεί σε πάνω από 30 ετών, αύξηση πάνω από ένα έτος σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν και ένα ανησυχητικό σημάδι για τη σταθερότητα του πληθυσμού, καθώς οι γυναίκες άνω των 30 είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Η τάση των γυναικών να μη κάνουν παιδιά δεν έχει επηρεάσει όπως προαναφέραμε μόνο τη Γερμανία ή την Ελλάδα, με την Eurostat να αναφέρει νωρίτερα φέτος ότι η ηλικία των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί αυξήθηκε κατά μέσο όρο στα 29,5 χρόνια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών αναφέρει ότι από το 2020, η πλειονότητα των γυναικών παρέμεινε άτεκνη έως την ηλικία των 30 ετών. Το ίδιο έτος ανέφερε το χαμηλότερο ποσοστό ποσοστό γεννήσεων τα τελευταία 17 έτη ενώ παράλληλα 1 στα 3 παιδιά που γενιούνται στο Λονδίνο είναι παιδιά μεταναστών.

Επιστρέφοντας στη Γερμανία όμως, την ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης και μεγαλύτερο πολέμιο της Ουγγαρίας που εφαρμόζει αυστηρή λαθρομεταναστευτική πολιτική και ενισχύει με τεράστια πραγματικά ποσά (4% του ΑΕΠ) τα νέα ζευγάρια με παιδιά, ορισμένοι ζητούν αύξηση της μετανάστευσης, με τον πρόεδρο του γερμανικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Ντέτλεφ Σίλε να ισχυρίζεται πέρυσι ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 400.000 μετανάστες ετησίως προκειμένου να διατηρήσει την οικονομική της παραγωγή. Η οικονομία δηλαδή πάνω από το έθνος.

Η χώρα όμως έχει ήδη αλλάξει ριζικά ως αποτέλεσμα της ατζέντας των ανοιχτών συνόρων που επιδίωκε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και την οποία συνεχίζει ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς ο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε να ανοίξει περισσότερους δρόμους για τη μετανάστευση στη χώρα. Από φέτος, η Γερμανία έχει πλέον πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Δηλαδή είτε είναι οι ίδιοι μετανάστες είτε γεννήθηκαν από τουλάχιστον έναν μετανάστη γονέα.

Κωνσταντίνος Δημητρίου

Share This Article