
Εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, και συνακόλουθης εκτίναξης στις τιμές των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο, που πυροδοτεί ο «εγκλωβισμός» εκατομμυρίων τόνων σιτηρών στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι κλέβει ουκρανικά σιτηρά για να τα πουλήσει για δικό της κέρδος, προσεγγίζοντας πολλές χώρες, στην πλειονότητά τους κράτη της Αφρικής.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι από την έναρξη του πολέμου έχει κλέψει 500.000 τόνους σιτηρών, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ότι 100.000 τόνοι έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στη Συρία, ενώ στο «κάδρο» έχει μπει και η Τουρκία με κατηγορίες ότι κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά καταλήγουν σε Τούρκους αγοραστές μέσω Ρωσίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε τη Δευτέρα «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία κλέβει τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος, και κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ευρύτερο «εκβιασμό» με τα τρόφιμα στην επιδίωξή του να αποσπάσει άρση των διεθνών κυρώσεων.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των New York Times που έφερε στη δημοσιότητα διπλωματικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ημερομηνία 14 Μαΐου, μέσω του οποίου προειδοποιούνταν 14 χώρες -στην πλειονότητά τους αφρικανικές, καθώς και η Τουρκία- ότι η Ρωσία επιχειρεί να τις προσεγγίσει για να επωφεληθεί από την πώληση κλεμμένου ουκρανικού σιταριού.
Οι αμερικανικές κατηγορίες για κλοπή σιτηρών διατυπώνονται την ίδια στιγμή που η Ρωσία και Τουρκία φαίνεται να συγκλίνουν σε προσωρινή συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού, με κέντρο την Κωνσταντινούπολη, για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το συνολικό σχέδιο, που θα τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από το Κίεβο, πρόκειται να τεθεί επί τάπητος κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Άγκυρα την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ουκρανικές κυβέρνησης και τα στοιχεία των ΗΠΑ, μεγάλο μέρος των κλεμμένων σιτηρών μεταφέρονται με φορτηγά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας και κατόπιν μεταφορτώνται σε πλοία, περιλαμβανομένων ορισμένων που υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις.
Φόβοι για λιμό στη Συρία
Υπό τον φόβο της ξηρασίας βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο πληθυσμός της βορειανατολικής Συρίας, την ώρα που η εισβολή της συμμάχου, Ρωσίας, στην Ουκρανία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον ήδη προβληματικό επισιτισμό τους.
Φέτος ο Μούσα Φατίμι αναγκάστηκε να πουλήσει για μικρό κέρδος τη μηδαμινή σοδειά σταριού του σε κτηνοτρόφους για ζωοτροφή εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη βορειοανατολική Συρία, μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο και το 60% της οποίας ήδη δυσκολεύεται να τραφεί.
«Για δεύτερη συνεχή χρονιά είμαστε αντιμέτωποι με ξηρασία», εξήγησε ο 85χρονος αγρότης από το χωράφι του το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή που κάποτε θεωρούνταν ο σιτοβολώνας της Συρία.