Το Πακιστάν προχωρά στην απέλαση 1,7 εκατομμυρίων παράνομων Αφγανών μεταναστών

3 Min Read

Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει αρχίσει να απελαύνει περίπου 1,7 εκατομμύρια παράνομους Αφγανούς για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Μέσα ενημέρωσης και δυτικές κυβερνήσεις αντιτίθενται στην απόφαση για «ανθρωπιστικούς» λόγους

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Sarfraz Bugti δήλωσε ότι η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι Αφγανοί υπήκοοι έχουν πραγματοποιήσει 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας φέτος. Οι Ταλιμπάν, ένα ιδεολογικό δίδυμο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, επιδιώκουν να επιβάλουν αυστηρό ισλαμικό κανόνα στις παραμεθόριες περιοχές του Πακιστάν και βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να καταστείλει τη βία, η πακιστανική κυβέρνηση έδωσε στους πρόσφυγες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα υπηκοότητας – συμπεριλαμβανομένων περίπου 1,7 εκατομμυρίων Αφγανών – μέχρι την 1η Νοεμβρίου να εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα αντιμετωπίσουν σύλληψη ή την απέλαση.

Σχεδόν 200.000 Αφγανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Έχουν δημιουργηθεί κέντρα κράτησης για να  κρατηθούν όσοι δεν θα έχουν φύγει.  Πάνω από δύο εκατομμύρια Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων 1,3 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων προσφύγων και 880.000 ακόμη που έχουν αποκτήσει το κατάλληλο νομικό καθεστώς, θα παραμείνουν στη χώρα. Αλλά η Washington Post ανησυχεί ότι όσοι ζουν παράνομα στη χώρα «τώρα τιμωρούνται συλλογικά για τις πράξεις μιας χούφτας μαχητών».

«Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι ευάλωτοι Αφγανοί πρόσφυγες και απάτριδες για τους οποίους το Πακιστάν είναι σπίτι για αρκετές γενιές», έγραψε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν τον περασμένο μήνα. «Είναι απαράδεκτο να λογοδοτούν για τα λάθη λίγων εκλεκτών», πρόσθεσε. «Έχουν ηθικό δικαίωμα να αναζητήσουν καταφύγιο σε αυτή τη χώρα και να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και εν συναίσθηση».

Ορισμένοι από τους Αφγανούς υπηκόους βάσει της εντολής απέλασης γεννήθηκαν στο Πακιστάν ή μετανάστευσαν εκεί ως παιδιά.  «Έζησα στο Πακιστάν για περισσότερο από μια δεκαετία», φέρεται να είπε ένας άνδρας που ταυτοποιήθηκε ως Mohmand σε ένα συνοριακό πέρασμα. «Έχω τρία παιδιά και μια μεγάλη, εκτεταμένη οικογένεια, τα οποία απωθούνται αφού η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να μας παράσχει τα κατάλληλα έγγραφα. Δεν έχω χρήματα, δεν έχω στέγη. Πού να επιστρέψω;»

Αλλά η πακιστανική κυβέρνηση δεν βλέπει το δίλημμα του Mohmand ως πρόβλημα που πρέπει να λύσει. Πιο πιεστικές είναι οι βίαιες επιθέσεις που διαπράττονται δυσανάλογα από Αφγανούς υπηκόους.  Αν και το Πακιστάν στο παρελθόν υποστήριξε τους Ταλιμπάν, η προσωρινή κυβέρνηση φέρεται τώρα να επιδιώκει να απαλλάξει τη χώρα από στοιχεία των Ταλιμπάν που κυβερνούν και πάλι το Αφγανιστάν. Αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις αντιτίθενται στην απόφαση του Πακιστάν.

«Δυτικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν επίσης ανησυχία, προειδοποιώντας για μια νέα ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν που είναι ήδη ανάπηρη από μια καταρρέουσα οικονομία και το καθεστώς παρία της πολιτικής ηγεσίας της», αναφέρει η Washington Post. Στην πατρίδα μας άραγε θα το δούμε αυτό ή θα μαζεύουμε τους πάντες εδώ;

με πληροφορίες από την Washington Post (επιμέλεια κειμένου Ν. Αγαπηνός)

Share This Article