Ένα βιβλίο, στο οποίο περιέχονται στοιχεία που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας σε επίσημη Ελληνική έκδοση.
Ανέκαθεν το Εθνικό Ζήτημα της Βορείου Ηπείρου κέντριζε με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 1987, σε ηλικία 17 ετών, ήμουν παρών στο Συλλαλητήριο που είχε διοργανωθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση άρσης της «εμπολέμου καταστάσεως» με την Αλβανία, που είχε αποφασίσει λίγες ημέρες νωρίτερα η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με τα χρόνια, το ενδιαφέρον μου εξαπλώθηκε ακόμη περισσότερο και στον χαρακτήρα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας.
Το βιβλίο 450 σελίδων, «Η πτώση της κομμουνιστικής Αλβανίας και ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΟΓΧΗ (τηλέφωνο παραγγελιών 2103611590 www.logxi.com) αποτελεί μια εμπεριστατωμένη ιστορική καταγραφή της κομμουνιστικής Αλβανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα τελευταία χρόνια της ύπαρξής της. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να προχωρήσω στο επόμενο γραπτό βήμα: Δηλαδή, στην συγγραφή ενός βιβλίου με αποκλειστικό αντικείμενο την ζωή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης της Αλβανίας (1944-1991).
Η έκδοση αυτή χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο υπάρχει μια συνοπτική εξιστόρηση της εγκαθίδρυσης του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, μέχρι λίγο πριν τον θάνατο του Ενβέρ Χότζα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, που αποτελεί την «ραχοκοκαλιά», περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η πορεία του αλβανικού καθεστώτος από τον θάνατο του Χότζα μέχρι την κατάρρευσή του. Όμως, το κεφάλαιο αυτό ξεκινά χρονικά λίγο πιο πριν. Συγκεκριμένα, από τον θάνατο του «νούμερο δυο» στην ηγεσία του ΚΕΑ, του Μεχμέτ Σέχου. Για πρώτη φορά σε επίσημη Ελληνική έκδοση περιγράφονται όλες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής, που οδήγησαν στην αυτοκτονία του επί 27 χρόνια απόλυτου συνοδοιπόρου του Χότζα στο τιμόνι της εξουσίας. Τα στοιχεία, που βλέπουν για πρώτη φορά επίσημα το φως της δημοσιότητας σε εγχώρια έκδοση, και αφορούν όλο το χρονικό που οδήγησε στον θάνατο του Σέχου, πραγματικά παραπέμπουν σε κατασκοπική ταινία δράσης και εγκλημάτων.
Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τις συνθήκες διαβίωσης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού κατά την διάρκεια της παντοδυναμίας του αλβανικού κομμουνισμού.
Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με την νομική απαγόρευση της θρησκείας και την ποινικοποίηση της θρησκευτικής πίστης στην Αλβανία.
Το πέμπτο κεφάλαιο, αν και δείχνει να μην έχει άμεση σχέση με τα όσα έχουν προηγηθεί, εντούτοις έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ασχολείται με τις ακροαριστερές οργανώσεις στην Ελλάδα που υποστήριζαν το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο σε εγχώρια έκδοση και ως εκ τούτου το περιεχόμενο είναι «χορταστικό». Γι’ αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το μεγαλύτερο σε έκταση κεφάλαιο του βιβλίου.
Η έκδοση αυτή συμπληρώνεται με ένα παράρτημα τεσσάρων κειμένων σχετικά με την Βόρειο Ήπειρο και την κομμουνιστική Αλβανία, τα οποία για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ανάκτηση».
Το βιβλίο είναι Αφιερωμένο στην Μνήμη όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, χαρακτηρίστηκαν ως «φιλέλληνες» και «θιγμένοι», δραπέτευσαν στην Ελλάδα. Το μόνο «έγκλημα» τους ήταν ότι θέλησαν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο: την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα.
Βόρειος Ήπειρος, Γη Ελληνική!
Γιώργος Μάστορας