Το νέο Νομοσχέδιο για την Παιδεία ευνοεί την Ιδιωτική Εκπαίδευση

2 Χρόνος ανάγνωσης

Ιδιωτική Εκπα

Το νέο Νομοσχέδιο για την Παιδεία της υπουργού Νίκης Κεραμέως είχε προκαλέσει κόντρες μεταξύ των κομμάτων από την αρχή ακόμα των διαβουλεύσεων.

Το ζήτημα, φυσικά, της αξιολόγησης είναι κάτι το οποίο το αρνούνται διαχρονικά οι καθηγητές και όχι μόνο οι Αριστεροί, άλλωστε ουσιαστικά αυτό ήταν το πρόβλημα τους με την τηλεκπαίδευση που πρότεινε η κυβέρνηση τις ημέρες της καραντίνας. Ήξεραν ότι κάποιοι, προφανώς οι γονείς, θα έβλεπαν πως κάνουν μάθημα.

Το Νομοσχέδιο όμως που ψηφίστηκε έχει και άλλες παραμέτρους όπως την καθιέρωση και εφαρμογή της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» για την είσοδο των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Θα συμψηφίζονται δηλαδή οι βαθμοί σε κάποια μαθήματα, που ίσως κάποια να μην χρειάζονται σε κάποιους ανάλογα με τον κλάδο τον οποίον θέλουν  να ακολουθήσουν και από εκεί θα βγαίνει ένας μέσος όρος ο οποίος θα διαφέρει από σχολή σε σχολή.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εφέτος να μείνουν εκτός Πανεπιστημίων 9.400 μαθητές περισσότεροι σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας από πέρυσι και περίπου 25.000 με 30.000 μαθητές σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ποιος έχει δίκιο είναι εύκολο να βρεθεί, οι αριθμοί θα πουν την αλήθεια. Το ζητούμενο είναι ότι υποβιβάζεται η Δημόσια Παιδεία και ευνοείται η Ιδιωτική.

Το σύστημα αυτό, σωστό ή λάθος δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί από αυτή την σχολική χρονιά που όλα ήταν μπερδεμένα από την πανδημία και την καραντίνας και οι μαθητές είχαν χάσει πολύτιμο έδαφος και τους ήρθες «ξαφνικό».

Μία παρενέργεια είναι ότι κάποια πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσουν γιατί θα βρεθούν χωρίς φοιτητές.

Μπορούν, μας λένε, όσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά κολλέγια, για τα οποία φρόντισαν στην κυβέρνηση να εξομοιώσουν τα πτυχία τους με τα πτυχία των Δημοσίων Πανεπιστημίων, πριν φέρουν τις αλλαγές.

Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπήκες στην Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση με το σύστημα που επιβάλλαμε; Τότε πλήρωσε στους ιδιώτες, σπούδασε εκεί και το πτυχίο σου έχουμε κανονίσει να «μετράει» το ίδιο. Φοιτητές δηλαδή με τεράστιες οικονομικές θυσίες των οικογενειών και με αβέβαιο μέλλον.

Share This Article