Στο «ραντάρ» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών βρισκόταν πολύ καιρό πριν τη βύθισή του το φορτηγό πλοίο «Raptor», το οποίο κόπηκε στα δύο κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου, κατέληξε στο βυθό του Αιγαίου.
Όπως ανέφεραν αξιόπιστες πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο ήταν στο ερευνητικό πεδίο της ΕΥΠ εδώ και πολύ καιρό και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έρευνας μετά τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις. «Εδώ και μήνες υπήρχαν πληροφορίες για τα δρομολόγιά του που είχαν κριθεί ως ύποπτα, αλλά και το φορτίο που μετέφερε. Ήταν στη «μαύρη» λίστα διεθνών οργανισμών, διότι δεν συμμορφωνόταν στους κανόνες ασφαλείας ενώ πληρούσε τα χαρακτηριστικά των πλοίων που θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιούνται σε λαθρεμπόριο ακόμη και όπλων. Αυτός ήταν ο λόγος που τα δρομολόγιά του τα παρακολουθούσε ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ, το οποίο συνεργάζεται σε επίπεδο πληροφοριών με το λιμενικό σώμα. Στο τελευταίο δρομολόγιό του είχε δηλώσει ότι μεταφέρει αλάτι».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι αποδείξεις για το φορτίο που μετέφερε βρίσκεται πλέον στον βυθό της θάλασσας και έτσι μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το κατά πόσο ήταν νόμιμο ή παράνομο. Αξιωματούχοι του λιμενικού με γνώση των παράνομων δρομολογίων εξηγούν πάντως ότι «το αλάτι πολλές φορές δημιουργεί υποψίες, διότι οι Αρχές δε μπορούν εύκολα να το ελέγξουν όταν μεταφέρεται σε μεγάλες ποσότητες. Πολλές φορές για να ελεγχθεί καλά το φορτίο πρέπει να προκληθεί ζημιά σε αυτό, ενώ και τα εκπαιδευμένα σκυλιά δυσκολεύονται να μυρίσουν κάτι παράνομο όταν βρίσκεται μέσα σε αλάτι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος μεταφέρει αλάτι είναι παράνομος ή κάνει λαθρεμπόριο. Επίσης, κανείς δε μπορεί να αποδείξει ότι το «Raptor» χρησιμοποιήθηκε για λαθρεμπόριο».
Το σημαντικότερο στοιχείο που αποκάλυψαν οι ελληνικές Αρχές είναι ότι το φορτηγό πλοίο δεν είχε προορισμό την Κωνσταντινούπολη -όπως είχε ειπωθεί αρχικά- αλλά την Ουκρανία. Την αποκάλυψη αυτή έκανε το μέλος του πληρώματος, και μοναδικός επιζών του ναυαγίου. Στο «Raptor» επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα, (1 Ινδός, 11 Αιγύπτιοι και δύο υπήκοοι Συρίας). Το πρωί της Κυριακής, το πλήρωμα του πλοίου ενεργοποίησε το σήμα κινδύνου mayday σε παραπλέοντα σκάφη, αλλά είχε χαθεί από τα ραντάρ.