Στατιστικές μελέτες από ΗΠΑ και Αγγλία για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών

4 Χρόνος ανάγνωσης

γράφει ο Γεώργιος Μανωλόπουλος
Βιολόγος

Λίγους μήνες μετά τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και δύο διαφορετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ και το ΗΒ φέρνουν στο φως ορισμένα ενθαρρυντικά στατιστικά.

Οι μελέτες αφορούν τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna και φαίνεται ότι οι εμβολιασμοί αρχίζουν να περιορίζουν τις νέες λοιμώξεις με Covid-19. Στις ΗΠΑ, το πρώτο σαφές σημάδι των θετικών επιπτώσεων των εμβολίων φάνηκε στα γηροκομεία, όπου τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι μεταξύ των τροφίμων έχουν πέσει κατακόρυφα. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι (65 χρονών και πάνω) είναι 94% λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν με Covid-19 από ό,τι οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι της ίδιας ηλικίας. Επιπλέον, τα άτομα που εμβολιάστηκαν με μόνο τη μία δόση των εμβολίων είναι 64% λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν με τη νόσο από τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Τα ποσοστά θνησιμότητας για τους νοσηλευόμενους ηλικιωμένους ήταν έξι έως οκτώ φορές μεγαλύτερα από αυτά των ατόμων ηλικίας κάτω των 65 ετών, Οι θάνατοι ηλικιωμένων αντιπροσώπευαν σημαντικό μερίδιο των θανάτων λόγω Covid-19 από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό στατιστικό στοιχείο δείχνει ότι εκείνοι που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου ήταν μεταξύ 38 και 49% λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τη μόλυνση σε στενές επαφές, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Το σημείο καμπής φαίνεται ότι είναι κάπου μεταξύ 35% και 50% πλήρως εμβολιασμένου ποσοστού του πληθυσμού. Σε αυτό το ποσοστό ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά ημέρα φαίνεται ότι σταματά να αυξάνει και ότι από εκεί και πέρα όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί, τόσο μειώνονται τα νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ για παράδειγμα από τη κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε 21 ανά 100.000 πληθυσμού, με τον πλήρη εμβολιασμό των ενηλίκων στο 58% τα νέα κρούσματα πλέον έχουν πέσει σε μόλις 3 ανά 100.000.

Ωστόσο, το επίπεδο εμβολιασμού που απαιτείται για τη μείωση των νέων κρουσμάτων πιθανότατα θα διαφέρει ανά περιοχή,  εν μέρει λόγω παραγόντων όπως ο καιρός, η πυκνότητα πληθυσμού και οι διαφορετικές προφυλάξεις.

Η μείωση των κρουσμάτων στον ευρύτερο πληθυσμό σε σχέση με τα γηροκομεία που αναφέρθηκαν στην αρχή είναι επίσης πιο δύσκολη, επειδή οι νεότεροι, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν, συχνά μεταδίδουν τον ιό χωρίς να έχουν συμπτώματα.

Αναπόφευκτα όμως, λόγω της αύξησης του ποσοστού εμβολιασμών, η εξάπλωση του ιού αρχίζει να επιβραδύνεται επειδή δεν μπορεί να φτάσει πλέον σε πολλούς ευάλωτους ανθρώπους. Με άλλα λόγια οι εμβολιασμοί «σπάνε την αλυσίδα» της μόλυνσης.

Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και για τα συστήματα υγείας και για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Καθώς οι ασθενείς από Covid-19 δεν θα κατακλύουν πλέον τα νοσοκομεία, αυτό θα επιτρέψει το νοσοκομειακό προσωπικό, τα κρεβάτια και τις υπηρεσίες να είναι διαθέσιμες για άτομα που τα χρειάζονται για άλλες παθήσεις.

Τα δεδομένα αυτά αν μη τι άλλο δείχνουν ότι το εμβόλιο αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες και να μη νοσήσει κάποιος αλλά και αν νοσήσει να μη χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Share This Article