Σκάνδαλα, ρεμούλες, καταδίκες και φυλακίσεις – έργα και ημέρες του ΠΑΣΟΚ

5 Χρόνος ανάγνωσης

Με μια ανακοίνωση 50 λέξεων το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άκη Τσοχατζόπουλου επισημαίνοντας ότι υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει πλήρως και ριζικά τη θέση του απέναντί του».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο του Άκη Τσοχατζόπουλου:
«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε σε κορυφαίες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις. Είναι γνωστό όμως, ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ είχε διαχωρίσει -με βάση τις αρχές και τις αξίες του- πλήρως και ριζικά τη θέση του απέναντί του. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Πράγματι ο μακαρίτης πια Τζοχατζόπουλος πήγε φυλακή για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα αλλά αυτό για ποιόν λόγο ενόχλησε το ΠΑΣΟΚ; Ποιές είναι οι αρχές και τις αξίες του ΚΙνήματος, ποιό είναι το ΠΑΣΟΚ; θυμόμαστε πόσα κορυφαία στελέχη του είχαν μπει φυλακή για οικονομικά σκάνδαλα;

Ο Γεώργιος Πέτσος βουλευτής, υφυπουργός και υπουργός με το ΠΑΣΟΚ, και στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, υφυπουργός και αναπληρωτήε υπουργός και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και πιο μετά υπουργός Δημόσιας Τάξεως. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1989 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση μόνο για τις καταθέσεις των ΕΛΤΑ στην Τράπεζα Κρήτης.
Στις 30 Οκτωβρίου 1990 διατάχθηκε η προφυλάκισή του, αλλά έμεινε στη φυλακή μόνο για 25 μέρες, καθώς στις 25 Νοεμβρίου έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισής του, επειδή κρίθηκε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής.

Ο Νικόλαος Αθανασόπουλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Παραφέμφθηκε για το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού καταδικάστηκε και πήγε φυλακή .

Ο Μένιος Κουτσίογωργας στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου θήτευσε σε διάφορα υπουργικά αξιώματα και ήταν αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1990 αποφασίστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο η προφυλάκιση του. Ο Κουτσόγιωργας τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεις μήνες, τον Ιανουάριο του 1991, καθώς το Συμβούλιο Εφετών, στο οποίο προσέφυγε, έκανε δεκτή την αίτησή του, διατάσσοντας την παύση της προσωρινής κράτησης, την οποία χαρακτήρισε καταχρηστική. Ο Κουτσόγιωργας κατέβαλλε εγγύηση 70 εκατομμυρίων δραχμών και επέστρεψε σπίτι του στις 11 Ιανουαρίου 1991.

O Δημήτρης Τσοβόλας μόνιμσ στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989.
Τον Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης έχει καταδικαστεί από το Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή φυλάκισης 5 ετών την υπόθεση της «μίζας» των 450.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens. Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή για πλημμεληματική νόθευση εγγράφων, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου ο… άνθρωπος που μαζί με τον Σημίτη μας έβαλε στην ΟΝΕ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001, και Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004.
Στις 23 Οκτωβρίου 2018ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκαν προφυλακιστέοι με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται, κατά το κατηγορητήριο, να έλαβε παράνομα ο Γιάννος Παπαντωνίου, για τη σύμβαση η οποία υπογράφηκε το 2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού.
Η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο που απορρέει από τις δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται εκτιμάται, κατά τους ανακριτές διαφθοράς, στα 400.000.000 ευρώ!

Share This Article