Πρωτιά για την ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

3 Χρόνος ανάγνωσης

Νικήτρια επέστρεψε η ελληνική αποστολή από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad 2023), καθώς κατάφερε να αποσπάσει την 1η θέση στην Ευρώπη και την 4η στον κόσμο, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσε. Η Ολυμπιάδα με θέμα «Συνδέοντας τον κόσμο», πραγματοποιήθηκε στον Παναμά και η ελληνική αποστολή κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 451 ομάδες από 90 χώρες. Συγκεκριμένα, κατέκτησε 2 χάλκινα μετάλλια και 2 διακρίσεις στην τέταρτη και στην όγδοη θέση. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει κατακτήσει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 9 μετάλλια και 20 διακρίσεις στην πρώτη δεκάδα των νικητών.

Την τελευταία δεκαετία, η COSMOTE στηρίζει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων της χώρας μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas, του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education, του κύριου φορέα διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και μέλος του WRO.

Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής
Οι επτά ομάδες της ελληνικής αποστολής, Μinders, Smartbirds, BitLab, Teamword Happines, Save Energy, JoFre, και Evripos Robotics, κατάφεραν να λάβουν την πρωτιά ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσαν. Δύο χάλκινα μετάλλια έλαβαν οι ομάδες BitLab στην κατηγορία RoboSport δηλαδή στο διπλό τένις με ρομπότ, χάνοντας μόνο έναν αγώνα, και η ομάδα Μinders στην κατηγορία Future Innovators Λυκείου με το project «Αquabyte».

Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε αυτόνομα server rooms που βυθίζονται σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα με σκοπό την αξιοποίηση των φυσικών ιδιοτήτων του βυθού, και πιο συγκεκριμένα της χαμηλής θερμοκρασίας.
Στην περίπτωση που το server room εντοπίσει δυσλειτουργία (μέσω αισθητήρων), μεταφέρει τα δεδομένα σε άλλον server και αναδύεται. Την 4η θέση στην κατηγορία Future Innovators Γυμνασίου έλαβε η ομάδα Smartbirds με το έργο «Hermes». Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα που ονομάζεται «Ερμής», το οποίο μπορεί να επέμβει άμεσα σε περίπτωση βλάβης ενός υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου, και να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του δικτύου. Επίσης, στην 8η θέση βρέθηκε η ομάδα JoFre στην κατηγορία RoboMission Λυκείου.

Share This Article