Προνόμια για τους εμβολιασμένους ή κοινωνικός αποκλεισμός για τους ανεμβολίαστους;

3 Χρόνος ανάγνωσης

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, που για να λέμε την αλήθεια κυοφορούνταν πολύ καιρό, αυτή για τα προνόμια που πρέπει, αν πρέπει να έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και στην όλη συζήτηση πήρε μέρος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μας πληροφορήσει αν στέκει Συνταγματικά ή όχι.

Ας ξεκινήσουμε από το ότι δεν είμαστε ειδικοί, αλλά και από το ότι και οι ίδιοι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι στην πραγματικότητα γίνεται. Από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας οι ειδικοί διαφωνούσαν μεταξύ τους οι ίδιοι την μία μας έλεγαν τα πράγματα έτσι και την άλλη αλλιώς.

Θυμόμαστε τι συνέβαινε με τις μάσκες, μας έλεγαν ότι δεν χρειάζονται, μετά ότι χρειάζονται μόνον σε εσωτερικούς χώρους, αργότερα και στους εξωτερικούς, έστω και αν είμαστε μόνοι μας και αργότερα προχώρησαν στο αναγκαίο της χρήσης διπλής μάσκας.

Ακόμα γελάμε με κάποιες τηλεπερσόνες που μας έδειχναν παραστατικά πώς να φτιάχνουμε μάσκες από τα ρούχα μας, πώς να τις βάζουμε, πώς να τις βγάζουμε, πώς να τις πλένουμε και όλα τα συναφή.

Το ίδιο και με τα εμβόλια υπάρχει επάρκεια έλεγαν, μετά δεν τηρήθηκαν οι χρονικές δεσμεύσεις παράδοσης από τις εταιρείες. Άλλο εμβόλιο για μία ηλικιακή ομάδα, άλλο για άλλη. Κάποιες χώρες κάνουν αποδεκτό ένα εμβόλιο για κάποιες ηλικίες, κάποιες άλλες όχι. Το ίδιο και με την προέλευση του ίδιου του ιού, αυτοί που ήταν σίγουροι ότι προήλθε από ζώα τώρα υποστηρίζουν ότι πολύ πιθανόν να είναι κατασκεύασμα εργαστηρίου.

Τι να κάνουμε και εμείς οι απλοί άνθρωποι, που δεν είμαστε επιστήμονες; Όσον αφορά στα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων, μάλλον πρόκειται περί απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους. Μιλούν για ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους εκδηλώσεων, σε γήπεδα, στην εστίαση και αλλού, όσοι όμως δεν έχουν εμβολιαστεί τι γίνεται θα πρέπει να προσκομίζουν κάποια δικαιολογητικά, όπως test αντιγόνου ή θα συμβεί κάτι άλλο; Αφού θα υπάρχουν οι διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, τι νόημα μπορεί να έχει η υποχρεωτικότητα για την οποία μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ένας εργοδότης θα μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο εάν δεν έχει εμβολιαστεί. Άρα δεν μιλάμε για προνόμια κάποιων, αλλά για κοινωνικό αποκλεισμό κάποιων άλλων.

Το ότι φτάνουν σε αυτά τα μέτρα σημαίνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών και το χρονοδιάγραμμά του δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν.

Όμως και γι’ αυτό, αν είναι έτσι, όπως και για τις συγκεντρώσεις, τα λεγόμενα κορωνοπάρτυπου διοργανώνονται, ευθύνεται η κυβέρνηση που δεν μπορεί να πείσει. Από την αρχή της θητείας της προσπάθησε να επιβάλλει ή να περάσει μέτρα μέσω απαγορεύσεων και προστίμων. 

Share This Article