
Έφυγε από την ζωή το Σάββατο 28 Αυγούστου ο διεθνολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου της Οτάβας και μέλος της Καναδικής Ακαδημίας, Δημήτρης Κιτσίκης.
Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Elisabeth Bruyère στην Οττάβα του Καναδά για αρκετές ημέρες δίνοντας μάχη με ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τους τελευταίους μήνες.
Ήταν ένας άνθρωπος με «ιδιαίτερες» πολιτικές θέσεις και συγγραφέας. Ωστόσο είχε έρθει σε αντίθεση με πολλούς λόγω των απόψεών του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το πώς θα πρέπει να εξελιχθούν αυτές.
Ήταν υπέρμαχος όχι μόνον μίας συμφιλίωσης ή μίας συνεργασίας αλλά και υπέρ μίας ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας με σκοπό την επανίδρυση αυτοκρατορίας στα εδάφη της Βυζαντινής και Οθωμανικής. Μελέτησε την θρησκεία του Αλεβισμού ή Μπεκτασισμού και ήθελε να την γεφυρώσει με την Ορθοδοξία ώστε στο μέλλον, σύμφωνα με αυτόν, η γεφύρωση αυτή να παίξει ρόλο στην ένωση Ελλάδος-Τουρκίας στην οποία πίστευε.
Από το 1970, δίδαξε στα πανεπιστήμια της Δύσης την ιστορία της Κίνας και της Τουρκίας, πολιτικές ιδεολογίες και γεωπολιτική. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν δημοσιευτεί για αυτόν και το έργο του άρθρα στα κινεζικά, στα τουρκικά, στις βαλκανικές γλώσσες, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά και τα ρωσικά. Δίδαξε επίσης στα πανεπιστήμια του Μπογάζιτσι (Boğaziçi) στην Κωνσταντινούπολη, του Μπιλκέντ στην Άγκυρα και Γκεντίζ στην Σμύρνη.
Στην Ελλάδα, υπήρξε εντεταλμένος ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και δίδαξε στο Κολλέγιο Deree, στην Αθήνα. Ως δημόσιο πρόσωπο στην Ελλάδα, υπήρξε στενός φίλος και σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβυτέρου, στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Έγραφε τακτικά άρθρα σε ελληνικά περιοδικά, και από το 1996 εξέδιδε στην Αθήνα το τριμηνιαίο περιοδικό γεωπολιτικής, Ενδιάμεση Περιοχή, από το όνομα του πολιτισμικού μοντέλου που ο ίδιος είχε στο μυαλό του.