
Οι αυξημένες τιμές σε ενέργεια και η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας (φόρος) φέρνουν ηλεκτροσόκ στους αγρότες, ιδιαίτερα της Λάρισας όπου ένα μεγάλο μέρος των αγροτών ποτίζει από γεώτρηση. Ενδεικτικά έφτασε το στρέμμα δεξιά της οδού Βόλου (Πλατύκαμπος, Γαλήνη, Μοροφοχώρι, Γαύκη κλπ) όπου ποτίζουν από επιφαειακά νερά να ανεβεί από τα 20 ευρώ στα 40 ευρώ το στρέμμα, ενώ αριστερά (Χάλκη, Μελία, Μόδεστος κλπ.) να εκτοξευθεί από τα 60 στα 120 ευρώ το στρέμμα!
Όπως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο οι αυξήσεις φτάνουν μέχρι και στο διπλασιασμό του λογαριασμού ρεύματος. Το αγροτικό τιμολόγιο εκδίδεται κάθε μήνα για όσους έχουν μηχανή ιπποδύναμης πάνω από 50 ίπππους και τρεις φορές τον χρόνο για όσους έχουν κάτω από 50 ίππους. Επίσης αν θέλουν με βεβαίωση ΚΕΠΠΥΕΛ μπορούν να παίρνουν τον πρώτο λογαριασμό τον Σεπτέμβριο και τον εκκαθαριστικό τέλος του έτους για να μπορούν να πληρώνουν όταν εισπράττουν το τσεκ.
Όπως δήλωσεο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από τη Λάρισα, «η αύξηση φάνηκε στα εξοφλητήρια που λάβαμε Νοέμβριο. Για κατανάλωση 56.428 KW (από 24/6 – 24/10) έρχεται τιμή αγροτικού ρεύματος 6.320 ευρώ και ρήτρα 3.660 ευρώ. Η ρήτρα ισχύει από την 5/8/2021 και μετά όπως αναφέρει η ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι στα αγροτικά τιμολόγια οι αυξήσεις θα έπρεπε να ξεκινάνε από τον Αύγουστο και όχι να είναι αναδρομικές. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πρέπει να πάρει θέση και να απαντήσει τι μέτρα πρόκειται να λάβει για αυτές τις αυξήσεις».
Ο Θανάσης Κοκκινούλης, παραγωγός από την Λάρισα και πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα νόμιζα ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής φέρνει ένα «καπέλο» (αύξηση) στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στο 40%. Σήμερα όμως έλαβα λογαριασμό που είχε τελικό ποσό στα 11.000 ευρώ με τη ρήτρα να είναι στα 5.700 ευρώ. Μιλάμε για διπλασιασμό του ποσού. Ο λογαριασμός αφορούσε 80 στρέμματα με βαμβάκι και κάτι δενδρώδεις. Ο αντίστοιχος περσινός εξοφλητικός λογαριασμός ήταν στα 6.000 ευρώ. Αυτό δείχνει πόσο αύξηση στο κόστος καλλιέργειας υπάρχει».
Ο Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός από το Κιλελέρ, αναφέρει ότι «τα προηγούμενα χρόνια έβαζα καλαμπόκι. Φέτος όμως με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αποφάσισα να βάλω σκληρό σιτάρι. Εγώ έχω μοτέρ 50 ίππων για την άρδευση. Έλαβα λογαριασμό εξόφλησης του Αυγούστου με τιμή 0,0945 λεπτά την 1 KW χωρίς τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ο επόμενος εξοφλητικός λογαριασμός του Νοεμβρίου είχε τιμή 0,172 λεπτά ανά KW. Για την άρδευση στο χωράφι μου χρειάζομαι περίπου 700 KW ετησίως. Αυτό το κόστος με ανάγκασε να μην προχωρήσω σε σπορά καλαμποκιού φέτος και να στραφώ στο σκληρό σιτάρι».
Η πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταθέικων στο Άργος, Άννα Λαμπάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μοτέρ στην πομώνα και ποτίζουμε δενδρώδεις καλλιέργειες εσπεριδοειδή. Ο λογαριασμός αγροτικού ρεύματος έρχεται κάθε μήνα. Οι αγρότες έπαθαν ηλεκτροσόκ με τις αυξήσεις που είδαν στους λογαριασμούς τους. Μιλάμε για αύξηση που φτάνει στο 100%. Πέρσι στον λογαριασμό του Οκτωβρίου η τιμή ήταν στα 0,092 λεπτά η KW. Φέτος τον Οκτώβριο είδαμε να πληρώνουμε αναδρομικά για την άρδευση που κάναμε όλο το καλοκαίρι το ρεύμα με την τιμή να φτάνει στα 0,132 λεπτά ανά KW και στο λογαριασμό του Νοεμβρίου στα 0,162 ανά KW. Μιλάμε για μια εξουθενωτική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και ρωτάμε αν από εδώ και πέρα θα ισχύει αυτό το τιμολόγιο και μέχρι πότε. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είμαστε σίγουροι ότι και εσείς καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους και την ερήμωση της υπαίθρου. Ζητάμε μέτρα από την κυβέρνηση».
Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα, τονίζει ότι «στα κηπευτικά έχει σχεδόν διπλασιαστεί το κόστος του ρεύματος άρδευσης. Στον πιο πρόσφατο λογαριασμό για μια γεώτρηση με μοτέρ που έκανε κατανάλωση 5.988 KW πληρώνω για ΔΕΗ ποσό 839 ευρώ και για ρήτρα αναπροσαρμογής 658 ευρώ. Εκτός όμως από αυτή την αύξηση η ΔΕΗ στέλνει να πληρώσουμε και για γεωτρήσεις που δεν χρησιμοποιούμε επειδή δεν σπείραμε με λογαριασμούς έναντι. Οι εισπρακτικές εταιρείες σπάνε τα τηλέφωνα των παραγωγών και τους ζητάνε να πληρωθούν καθημερινά».
Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βλέπουν και οι αγελαδοτρόφοι. Όπως δηλώνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΕΚ και αγελαδοτρόφος, Χρήστος Τσομπάνος, «έχω περίπου 500 ζώα και μηνιαίως έχω μια μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 11.000 KW. Στην εκτροφή δουλεύουν αλμεκτήρια, ανεμιστήρες, υδρονεφώσεις, παγολεκάνες κ.α. Πριν την επιβολή της ρήτρας πλήρωνα μηνιαίο λογαριασμό 1.800 ευρώ. Μετά την επιβολή της ρήτρας ο λογαριασμός ρεύματος έφτασε στα 2.500 ευρώ. Μιλάμε για αύξηση περίπου 100%. Ειδικά στον τελευταίο λογαριασμό που αφορά κατανάλωση 2 μηνών (56 ημέρες) κλήθηκα να πληρώσω για κατανάλωση 19.000 KW για ηλεκτρικό ρεύμα 2.200 ευρώ και για ρήτρα αναπροσαρμογής 2.000 ευρώ. Είναι μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα μια εποχή που έχουμε αύξηση στο κόστος ζωοτροφών. Ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για να τον ενημερώσουμε για το πρόβλημα και να αναλάβει μέτρα».
«Η αύξηση τους ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής θα μετακυλιστεί στο κόστος άρδευσης, αναφέρει ο κ. Δημήτρης Χήτας, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νιγρίτας. Και προσθέτει: «το μεγαλύτερο κόστος στην άρδευση είναι το κόστος ενέργειας. Φέτος ο τελευταίος λογαριασμός που λάβαμε από τη ΔΕΗ δεν είχε συμπεριλάβει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο επόμενος θα την έχει και είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος. Είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθεί στο κόστος άρδευσης, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα αποφασιστεί από τον ΤΟΕΒ προς το τέλος Ιανουαρίου».
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσόβουνου κ. Χρήστος Ασφαλτίδης, ο οποίος επισημαίνει στον ΑγροΤύπο «η ρήτρα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος άρδευσης του ΤΟΕΒ. Θα αναγκαστούμε να αναπροσαρμόσουμε την τιμολογιακή μας πολιτική. Επίσης προχωρούμε σε προσπάθεια ένταξης σε πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταΐκά (net metering) για να μειώσουμε το κοστολόγιο γιατί το τελευταίο διάστημα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στο κόστος καλλιέργειας».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνη Μεσσαράς και Γεωπόνος κ. Ιωάννης Χριστοδουλάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής σχεδόν διπλασίασε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο Οργανισμός. Να σκεφτείτε ότι ο ΤΟΕΒ πλήρωσε το καλοκαίρι του 2020 για ηλεκτρικό ρεύμα 47.000 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2021 πλήρωσε 91.287 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Προς το παρόν ο ΤΟΕΒ δεν έχει ανακοινώσει αύξηση στις τιμές άρδευσης στα μέλη του αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστεί να το κάνει για να παραμείνει βιώσιμος. Να θυμίσουμε ότι εκτός της ρήτρας οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν και τον φόρο για το πράσινο τέλος που είναι βέβαια μικρότερο ποσό».
Παϊσιάδης Σταύρος/agrotypos.gr