Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι κοντά

3 Χρόνος ανάγνωσης

Ο γεωλόγος ο οποίος προειδοποίησε για τον σεισμό με επίκεντρο τη Γερμανίκεια (Καχραμάνμαράς) το 2020, αλλά και μόλις τρεις ημέρες πριν από την καταστροφή, δρ. Νατζί Γκιορούρ έδωσε μια κρίσιμη προειδοποίηση για την Κωνσταντινούπολη.

Ο Γκιορούρ έκανε μια δήλωση στη ζωντανή μετάδοση του TV5 λέγοντας: “Ένας επιστήμονας από τις ΗΠΑ ονόματι Parsons έκανε αυτή τη μελέτη με Τούρκους γεωλόγους για την ώρα του σεισμού. Αυτό λένε: Η πιθανότητα σεισμού πάνω από 7 Ρίχτερ στον Μαρμαρά, μετά από το 1999 είναι 62%. Είναι πολύ μεγάλη πιθανότητα το 62%. Αν ρίξετε ένα νόμισμα, παίζετε με το 50/50. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή μελέτη, έχει δημοσιευτεί. Έχουν περάσει 23 χρόνια. Κι εμείς αυτό λέγαμε πάντα. Κοιτάξτε, λοιπόν, πλησιάζουμε στο τέλος. Από 62% η πιθανότητα έχει φτάσει στο 80%” , είπε.

Ο Γκιορούρ είπε , “ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης είναι ακριβώς όπως και ο σεισμός του Μαράς. Έχουν γίνει προετοιμασίες, αλλά όχι αρκετές”, εννοώντας τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν.

Λέγοντας, “Αν ρωτήσετε αν η Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμη για σεισμό, όχι, δεν είναι. Θα στεναχωρηθούμε, θα μας ραγίσει ξανά η καρδιά”, ο Γκιορούρ προσέθεσε: “Εάν γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, να είστε σίγουροι ότι θα υποστούμε περισσότερες ζημιές από τον σεισμό σε αυτήν την περιοχή του Καχραμανμαράς. Επειδή η ποιότητα, η πυκνότητα και η πληθυσμιακή πυκνότητα του κτηριακού αποθέματος είναι πολύ υψηλότερη στην Κωνσταντινούπολη”.

Ο Γκιορούρ, ο οποίος δήλωσε ότι ο σεισμός δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη , είπε, “νομίζουν ότι το πρόβλημα λύνεται με το να μην μιλήσουν για το σεισμό και να μην τον ακούσουν”.

“Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι απλά προάγγελος των όσων θα διαδραματιστούν στην Κωνσταντινούπολη”, λέει ο Ιχσάν Έντζιν Μπαλ, καθηγητής της ερευνητικής ομάδας για την αντίσταση των κτιρίων απέναντι στους σεισμούς στο πανεπιστήμιο Hanze της Ολλανδίας. “Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πότε. Ίσως αύριο, ίσως σε 50 χρόνια ή ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος” εκτιμά από την πλευρά του ο Γερμανός καθηγητής Γεωφυσικής Ντίτριχ Λάνγκε, που μελετά το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που περνά κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Share This Article