
Μπορεί να ακούμε από τον πρωθυπουργό και από τα στελέχη του, όπως ακούγαμε και από τους προηγούμενους, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και ευρωπαϊκά, αλλά η ομιλία του πρωθυπουργού στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες άλλα έδειξε.
Εν ολίγοις οι Η.Π.Α. και άλλες χώρες επιζητούσαν κάτι περισσότερο στο κοινό ανακοινωθέν στις αναφορές που αφορούσαν την Κίνα, όμως το ανακοινωθέν φαίνεται ότι είναι συμβιβασμός γιατί φρένο έβαλαν ο Μακρόν και η Μέρκελ. Ο Μακρόν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικός οργανισμός και η σχέση με την Κίνα δεν είναι αποκλειστικά στρατιωτικό ζήτημα και συνέχισε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει σχέση με τον Βόρειο Ατλαντικό όπου η Κίνα δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση.
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως φυσικά αναφέρθηκε στην Κίνα μιλώντας για αυταρχικά καθεστώτα, για πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατίες μας και για υβριδικές απειλές όπως ο κορωνοϊός. Επίσης για χώρες που επιδεικνύουν αυταρχική συμπεριφορά και δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο (εδώ συμπεριέλαβε και την Ρωσία).
«Δένεται» δηλαδή στο γεωπολιτικό άρμα των Η.Π.Α., ίσως βλέποντας την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία όσον αφορά στα διμερή μας προβλήματα και προσβλέποντας βοήθεια, ουσιαστική, μόνον από τις Η.Π.Α. αφού και η Τουρκία δεν υποχωρεί στο ζήτημα των S-400.
Εν μέρει ίσως να είναι σωστό γιατί τα συμφέροντα, είναι πάντα συμφέροντα, αλλά από την άλλη και η Κίνα, μέσω της COSCO, έχει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και οι αναφορές σε «γ αυταρχικά καθεστώτα κα πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατίες μας» μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν έχει αποδειχτεί ικανή να διαχειριστεί τέτοιου είδους κρίσεις.