Η ακρίβεια σαν λυσσασμένο λυκόσκυλο έχει επιπέσει στα πορτοφόλια των Ελλήνων πολιτών και τα κατασπαράσσει. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία. Κάθε ημέρα που ξημερώνει είναι και ένας Γολγοθάς για εκατομμύρια συμπολιτών μας οι οποίοι τρέχουν για έναν μισθό που θα τους επιτρέψει να ζήσουν κάπως υποφερτά μέχρι είκοσι ημέρες του επόμενου μήνα, ή για ένα ευτελές μεροκάματο που ουσιαστικά δεν τους επιτρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και απέναντι στην οικογένεια τους.
Από την άλλη πλευρά ακούς την επιτελική κυβέρνηση των αρίστων και βγάζεις φλύκταινες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Cool-ις θεωρούν ότι η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε οικονομικό παράδεισο και ιδιαίτερα τώρα με την ανάκτηση της οικονομικής βαθμίδος θα έλθουν σωρηδόν οι επενδύσεις σαν αυτές που περίμενε μία ολόκληρη τετραετία ο Σπύρος – Άδωνις Γεωργιάδης και οι οποίες ουδέποτε ήλθαν.
Έτσι λοιπόν μας ήλθαν και τα στοιχεία από τας Ευρώπας της Eurostat, φυσικά τα επίσημα στοιχεία τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας κατατάσσουν μαζί με τη Βουλγαρία στους φτωχότερους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Τα στοιχεία λοιπόν αυτά δείχνουν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ εμφανίζουν επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα ατομικής κατανάλωσης. Όμως την προηγούμενη τριετία στη Βουλγαρία αυξήθηκε εντυπωσιακά το κατά κεφαλή εισόδημα κατανάλωσης, ενώ στη χώρα μας παρέμεινε στάσιμο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν πέρυσι 33% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2022, όπως και το 2020 και το 2021, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία κατέγραψαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 156% και 135% αντίστοιχα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ακολουθεί η Δανία (36% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), η Ολλανδία (30% πάνω), η Αυστρία (+24%) και το Βέλγιο (20% πάνω). Όσον αφορά την ατομική κατανάλωση (AIC), η Ελλάδα κατατάχτηκε πέρυσι στην 25η θέση πανευρωπαϊκά μαζί με την Εσθονία και ήταν 22% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Τα χαμηλότερα επίπεδα ατομικής κατανάλωσης AIC καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (31% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.), στην Ουγγαρία (29% κάτω), στην Κροατία και Λετονία (και οι δύο 24% κάτω), στη Σλοβακία (23% κάτω) και στην Ελλάδα και Εσθονία (22% κάτω). Το 2022, τα επίπεδα της πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (AIC) στην Ε.Ε. παρουσίασαν σημαντικές διαφορές. Εννέα χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η πραγματική ατομική κατανάλωση (AIC) θεωρείται κριτήριο ευημερίας και αναφέρεται σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται από τα νοικοκυριά.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το AIC έχει αλλάξει στην πλειονότητα των χωρών. Μεταξύ 2020 και 2022, τα επίπεδα AIC αυξήθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ,κυρίως στη Βουλγαρία (69% του μέσου όρου της ΕΕ το 2022 σε σύγκριση με 60% το 2020), την Κροατία (76% έναντι 69%), τη Ρουμανία (86% έναντι 81% ), και την Ιρλανδία (94% έναντι 89%). Η Ελλάδα παραμένει θλιβερή εξαίρεση στην Ε.Ε. παρουσιάζοντας στασιμότητα και αρνητικές κατατάξεις εδώ και πολλά χρόνια.
Να τον χαίρεται λοιπόν τον Cool-η του το 41% των ψηφοφόρων που του έδωσε και δεύτερη τετραετία και γιατί όχι και τρίτη, που είναι και το όνειρο του. Και να φρονήσουν τα πληρωμένα τηλεοπτικά κανάλια μη παραμυθιάζουν το λαό γιατί όπως και τότε με τον Κώστα Καραμανλή έτσι και τώρα η Ελληνική οικονομία στηρίζεται σε πήλινα πόδια και αν τότε ήρθαν τα μνημόνια ποιος ξέρει τι μας περιμένει τώρα.
Νίκος Παπαγεωργίου