Κινέζοι στρατιώτες αιχμάλωτοι στην Ουκρανία

3 Min Read

Μήπως ξεκινά (προς το παρόν) Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος; Μετά τη σύλληψη Βορειοκορεατών στρατιωτών από Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στις 12 Ιανουαρίου 2025, οι οποίοι πολεμούσαν μαζί με Ρώσους, ως μέρος μιας επίσημης στρατιωτικής σύνδεσης μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνέλαβαν επίσης δύο Κινέζους στρατιώτες που πολεμούσαν μαζί με ρωσικά στρατεύματα.

Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας εκτιμά ότι περίπου 300 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 2.700 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εμπλοκή της Βόρειας Κορέας από τον Κορεατικό Πόλεμο του 1950. Τα υπομνήματα που ανακτήθηκαν από νεκρούς Βορειοκορεάτες στρατιώτες αποκάλυψαν εντολές να αυτοκτονήσουν αντί να συλληφθούν, με έναν στρατιώτη να φώναζε «Στρατηγός Κιμ Γιονγκ-ουν» πριν επιχειρήσει να πυροδοτήσει μια χειροβομβίδα για να αποφύγει τη σύλληψη.

Για να επιστρέψουμε στην τρέχουσα σύλληψη δύο Κινέζων στρατιωτών που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις του Κιέβου πολέμησαν εναντίον έξι Κινέζων στρατιωτών στο Ντόνετσκ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πιστεύει ότι υπάρχουν «πολλοί περισσότεροι Κινέζοι πολίτες στις μονάδες του κατακτητή από αυτούς τους δύο». Ομολογουμένως, οι αριθμοί είναι μικροί προς το παρόν, αλλά θα μπορούσαν να είναι μια πρωτοπορία ή ένα πεδίο δοκιμών για τις κινεζικές δυνάμεις σε έναν σύγχρονο πόλεμο, στρατιωτικούς συμβούλους ή ακόμα και μισθοφόρους.

Ωστόσο, η τελευταία υπόθεση φαίνεται η πιο απίθανη, δεδομένης της χαμηλής τάσης της Κίνας να αναμειγνύεται σε πολέμους άλλων χωρών τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ατόμων. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην ελευθερία και τη μικρότερη ευαισθησία στην ίδια την έννοια της ελευθερίας του καθενός και ιδιαίτερα της ελευθερίας των άλλων που χαρακτηρίζουν το κινεζικό καθεστώς και λαό. Επισήμως, η Κίνα έχει ισχυριστεί ότι είναι αμερόληπτη όσον αφορά τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζητώντας μια «ειρηνική και διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης».

Αλλά τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες εβδομάδες πριν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου ξεκινήσουν την ολοκληρωτική τους επίθεση, η Μόσχα και το Πεκίνο ανακοίνωσαν μια «συμφωνία απεριόριστης συνεργασίας». Παρά την επίσημη στάση του για ουδετερότητα, το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι προμήθευε κρυφά τη Ρωσία με όπλα και εξαρτήματα drone, ενώ επίσης διέκοψε τις προμήθειες drone στην Ουκρανία. Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες. Οι αιχμάλωτοι στρατιώτες είναι οι πρώτοι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου που αναφέρθηκαν από την Κίνα.

Νίκος Παπαγεωργίου

Share This Article