Με πληροφορίες από το POLITICO
επιμέλεια κειμένου Ν. Αγαπηνός
Η Γεωργία θέλει να απαγορεύσει την αλλαγή φύλου στον σαρωτικό νέο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+. Η νέα καταστολή έρχεται μήνες αφότου χορηγήθηκε στη χώρα του Νότιου Καυκάσου καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο τη Δευτέρα, έχει ως στόχο να απαγορεύσει στους ανθρώπους να αλλάξουν το φύλο τους, καθώς και να απαγορεύσει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου να υιοθετούν παιδιά.
Η Γεωργία θα μπορούσε σύντομα να εισαγάγει σκληρούς νέους κανόνες για την καταστολή της προπαγάνδας των ΛΟΑΤΚΙ+ και την απαγόρευση των gay pride, εάν εγκριθεί ένα νέο νομοσχέδιο που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα της χώρας. Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» τη Δευτέρα, έχει ως στόχο να απαγορεύσει στους ανθρώπους να αλλάξουν το φύλο τους, καθώς και να απαγορεύσει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου να υιοθετούν παιδιά.
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του κόμματος, Mamuka Mdinaradze, το σύνταγμα της Γεωργίας θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπει τον γάμο μόνο «μιας ένωσης ενός μόνο γενετικού αρσενικού και ενός μόνο γενετικού θηλυκού». Στον απόηχο των αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμων που εισήχθησαν στη Ρωσία και επικρίθηκαν από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πρόταση θα απαγορεύσει επίσης την εκπαίδευση και τις δημόσιες συγκεντρώσεις που περιγράφει ως διάδοση της «οικογένειας του ιδίου φύλου ή των στενών σχέσεων», καθώς και της «αιμομιξίας».
Ωστόσο, ο Mdinaradze δήλωσε ότι η κίνηση θα «προστατεύσει τις οικογενειακές αξίες και τους ανηλίκους». Δεν απέκλεισε ότι η διεξαγωγή παρέλασης υπερηφάνειας ή η επίδειξη σημαίας ΛΟΑΤΚΙ+ θα μπορούσε να παραβιάζει το νομοσχέδιο. Η περσινή εκδήλωση Pride στην πρωτεύουσα, Τιφλίδα, εκκενώθηκε όταν εθνικιστές πατριώτες διαδηλωτές εισέβαλαν στον χώρο, τον οποίο η αστυνομία απέτυχε να ασφαλίσει. Οι διοργανωτές κατηγόρησαν τις γεωργιανές αρχές ότι «συντονίστηκαν» με ακτιβιστές κατά των ΛΟΑΤΚΙ+.
Η κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα τη χρηματοδότηση προς τη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεωρείται ευρέως ως μια προσπάθεια του Γεωργιανού Ονείρου να κατευνάσει την ισχυρή εκκλησία και να εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία όταν η χώρα πάει στις κάλπες τον Οκτώβριο για να εκλέξει νέο κοινοβούλιο.
Η Γεωργία έλαβε πέρυσι καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ μαζί με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει να οπισθοχωρήσει όσον αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει σημαντικό έργο να κάνει σε βασικές μεταρρυθμίσεις εάν πρόκειται να ενταχθεί στο μπλοκ. Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη γειτονική Ρωσία από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.
Σύμφωνα με τον Tinatin Akhvlediani, ερευνητή στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, «η ΕΕ έχει θέσει την προστασία των ευάλωτων ομάδων – και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ένα από τα πιο ευάλωτα στη χώρα – μεταξύ των προϋποθέσεων που τέθηκαν για την υποψηφιότητα της Γεωργίας». Χωρίς την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων, είπε, η χώρα είναι απίθανο να «προχωρήσει με τα επόμενα βήματα» προς την ένταξη στην ΕΕ.