«Φωτιά» οι τιμές στο λάδι και σε βασικά είδη διατροφής

5 Χρόνος ανάγνωσης

Πονοκέφαλο προκαλεί στους καταναλωτές ο επερχόμενος χειμώνας, όσον αφορά την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής… Οι αυξήσεις των τιμών δεν έχουν τέλος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του ελαιολάδου περυσινής εσοδείας έχει φτάσει τα 8 -8,5 ευρώ και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει περαιτέρω άνοδος των τιμών με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για το 2024 καθώς στην τελευταία έκθεση του (Interim Economic Outlook), προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων τροφίμων το επόμενο έτος και ευρύτερα ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές από βασικούς παραγωγούς περιορίζουν την προσφορά στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα του ρυζιού, η τιμή του οποίου κινείται σε υψηλά επίπεδα 15 ετών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει ακόμα τον κίνδυνο να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού, των εδώδιμων ελαίων και των λιπασμάτων. Η συμφωνία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει λήξει και υπάρχει αβεβαιότητα για την έκταση που η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές τους μέσω της Ευρώπης.
Πέρσι το λάδι ξεκίνησε με τιμές 3,5-4 ευρώ, δεν ήταν σε όλη την περίοδο η τιμή στα 7-8 ευρώ. Επομένως δεν δικαιολογείται η αύξηση που βλέπουμε στο ράφι.

Η ακρίβεια «γονατίζει» παραγωγούς και καταναλωτές
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές στην Ελλάδα «φούσκωσαν» το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 21%, αύξηση σχεδόν 10πλάσια από αυτή του μέσου όρου της ΕΕ που κινήθηκε στο 2%. Ενδεικτικά μόνο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του OPEN, οι τιμές αυξήθηκαν στα αυγά κατά 21%, στα φρούτα κατά 16%, τα λαχανικά με 11% και τα δημητριακά κατά 7%.
Παράλληλα, με την πλάτη στον τοίχο είναι παραγωγοί.
Για άλλη μια φορά, ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Πέτρος Βισβάρδης μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή του λαδιού αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά.
«Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι η Ισπανία έχει μεγάλη μείωση στην παραγωγή του λαδιού. Και στις άλλες χώρες, εκτός από μικρές εξαιρέσεις, οι παραγωγές είναι μικρές. Φέτος είχαμε στην Ελλάδα το φαινόμενο της ακαρπίας που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς, αλλά και στην παραγωγή του λαδιού. Ένας βασικός λόγος για την αύξηση στην τιμή του λαδιού είναι αυτός. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι γιατί υπάρχουν φαινόμενα που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, με την έννοια ότι έχει αγοραστεί λάδι σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ’ ότι εμφανίζεται σήμερα στην αγορά και στα ράφια. Πέρσι το λάδι ξεκίνησε με τιμές 3,5-4 ευρώ, δεν ήταν σε όλη την περίοδο η τιμή στα 7-8 ευρώ. Επομένως δεν δικαιολογείται η αύξηση που βλέπουμε στο ράφι. Υπήρξαν αποθέματα στο εμπόριο που βγήκαν με τιμές αισχροκέρδειας και θα ενταθεί αυτό κατά την άποψη μου, δεδομένου ότι τα αποθέματα λαδιού είναι λίγα.

Για την Ισπανία προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά σε ότι αφορά τη δυνατότητα να καλυφθεί η ζήτηση. Αυτό θα έχει ως βασική συνέπεια την αύξηση τιμών και διαχρονικά δεν ωφελεί τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί θα βάλουν πολύ λίγα χρήματα στην τσέπη τους δεδομένου ότι η ακαρπία έχει δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα στη συγκομιδή, έτσι δεν θα έχουν να απολαύσουν τις τιμές του λαδιού. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να αγοράσουν το προϊόν που διαχρονικά θα τους οδηγήσει σε άλλες λύσεις. Θα χαθεί δηλαδή διαχρονικά μια αγορά για το λάδι που σημαίνει ότι όταν θα έρθουν κανονικές παραγωγές, δεν θα υπάρξει ζήτηση από τον ντόπιο και θα δημιουργηθούν άλλου είδους προβλήματα».

Share This Article