
Συνεχώς ακούμε για την πίεση που ασκούν οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα ο πρόεδρος Μπάιντεν, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι στην Τουρκία. Οι πρώτοι για τους S400 και τις σχέσεις με την Ρωσία και οι δεύτεροι για την πολιτική της στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μπορεί αυτά, όπως μας τα παρουσιάσουν, να μας κάνουν να εφησυχάζουμε αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, η Τουρκία βήμα-βήμα εδραιώνει την θέση της σαν περιφερειακή δύναμη.
Οι Αμερικανικές Στρατιωτικές Δυνάμεις, όπως και του ΝΑΤΟ γενικότερα, εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και ο πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να έχουν αποσυρθεί έως την 11η Σεπτεμβρίου που είναι συμβολική ημερομηνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «National» τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, θα αναλάβουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μόλις αποσυρθούν τα Νατοϊκά στρατεύματα.
Το αεροδρόμιο θεωρείται σημείο πρόσβασης για την Διεθνή Κοινότητα και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον η αφγανική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για διεθνείς πτήσεις. Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν μπορούν να διοικήσουν τα αεροδρόμια γιατί δεν έχουν εμπειρία, τεχνογνωσία, αλλά ούτε την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν εργολάβους.
Ανατέθηκε λοιπόν στην Τουρκία, με συμφωνία 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Και εμάς μας κοιμίζουν με την Τουρκία που είναι απομονωμένη διεθνώς, που η οικονομία της καταρρέει, την στιγμή που αυτή «παίζει» σε όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά πεδία.