
Ήπια εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί στην κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος-Τουρκίας με τον 61ο γύρο που ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Σαμαράς, δήλωσε ότι η επόμενη επιθετική αιχμή της Τουρκίας θα είναι στην Θράκη όπου ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Έχει, η Τουρκία, μία «διευρυμένη ατζέντα» την οποία προωθεί με επιθετικές ενέργειες όπως οι συνεχείς προκλήσεις και η έκδοση αλλεπάλληλων NAVTEX. Είπε ότι φυσικά όλα αυτά που ζητούν οι Τούρκοι εμείς δεν τα συζητούμε γιατί αποτελούν όχι απλά κόκκινες αλλά «κατακόκκινες γραμμές».
Δήλωσε ότι εμείς συζητάμε μόνον την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι η έναρξη των διερευνητικών απομακρύνει το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία γιατί κανείς, όπως είπε, δεν τιμωρεί ένα κράτος που διαπραγματεύεται.
Όσο για την παραπομπή των διαφορών μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ότι είναι λάθος γιατί δεν μας ζητούν να προσφύγουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αφού η Τουρκία δεν δέχεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ούτε το έχει υπογράψει. Εξέφρασε την άποψη ότι ο άλλος τρόπος είναι να «συρθούμε» στην Χάγη υπογράφοντας ένα συνυποσχετικό με την Τουρκία, αλλά έτσι θα επιλυθούν οι διαφορές όχι με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση αυτά που ζητά η Τουρκία.
Δήλωσε επίσης ότι δεν τον ικανοποιεί η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί δύο κράτη μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο. Θεωρεί ακόμη αδιανόητο το ότι χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία εξοπλίζουν την Τουρκία με αποτέλεσμα αυτή να απειλεί χώρες της Ευρώπης με ευρωπαϊκά όπλα.
Όσο για την Γερμανία είπε πως δεν έχει φερθεί καθόλου φιλικά σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά ούτε και «Ευρωπαϊκά».
Καλή η κυβερνητική και η εσωκομματική ομοψυχία στην ΝΔ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευση, στα υπόλοιπα θέματα καλά κρατεί. Τις προάλλες η καραμανλική αντιπολίτευση «χτύπησε» μέσω του Άρη Σπηλιωτόπουλου για το θέμα της δημιουργίας «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». Τώρα η σαμαρική αντιπολίτευση «χτυπά» μέσω συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά με αιχμή τα Εθνικά μας Θέματα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αντίθετος και με την Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει ότι έρθει στην Βουλή σχετικά με αυτήν.
Τελικά η αντιμετώπιση των εσωκομματικών του αντιπάλων αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από την αντιμετώπιση του Τσίπρα και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης για τον Μητσοτάκη.