
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο και τις διαρροές από την Γαλλική Προεδρία ότι στον Σύνοδο των εννέα κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της χώρας μας, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.
Μετά την συνεδρίαση που έγινε υπό την προεδρία του Ερντογάν εκδόθηκε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της. Επιτέθηκαν στις ΗΠΑ για το θέμα της Κύπρου και την πώληση όπλων σε εμάς. Κατηγόρησε την χώρα μας, πάλι, για στρατιωτικοποίηση των νησιών μας.
Εμείς απαντήσαμε πάλι με το συνηθισμένο ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και ο πρωθυπουργός μίλησε για τα φιλικά μας αισθήματα απέναντι στον τουρκικό λαό.
Αυτή η ιστοριούλα των φιλικών αισθημάτων έχει έρθει τώρα τελευταία στο προσκήνιο μετά από μία δημοσκόπηση στην Τουρκία που έδειχνε ότι η πλειοψηφία των Τούρκων έχουν φιλικά αισθήματα απέναντι μας, εάν θέλουμε το πιστεύουμε.
Πως γίνεται όμως όλα αυτά τα χρόνια να μας λένε, εδώ, πως ότι η επιθετικότητα του Ερντογάν γίνεται για εσωτερική κατανάλωση αφού οι Τούρκοι μας συμπαθούν;
Το ανησυχητικό είναι όμως η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας. Αναφέρει, πέραν από τα τετριμμένα για υπεράσπιση των συμφερόντων μας, ότι αναγνωρίζει στην Τουρκία το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της.
Ποια συμφέροντα της, ότι ζητά το ζητά από εμάς.
Θέτει ως προϋπόθεση η ανακοίνωση του υπουργείου μας ότι αυτό πρέπει να γίνεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου και όχι κάτω από την απειλή πολέμου.
Τι σημαίνει αυτό ότι είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σε διάλογο για όλα τα ζητήματα, αρκεί να μην υπάρχει η απειλή πολέμου;
Τι σημαίνει ότι θα διαπραγματευτούμε τα Εθνικά μας Δίκαια με κάποια επιδιαιτησια; Μήπως μας σέρνουν σε διάλογο και δεν το καταλαβαίνουμε;
Είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν διεκδικούμε τίποτε από την Τουρκία. Λάθος την Συνθήκη της Λοζάνης οι Τούρκοι την έχουν κάνει κουρελόχαρτο, παραβιάζοντας τους όρους για την Ίμβρο και την Τένεδο. Μήπως θα έπρεπε να διεκδικήσουμε και εμείς τα δίκαια μας; Αλλά με ποια κυβέρνηση την κεντροδεξιά της ΝΔ του δικαιωματισμού ή τον ΣΥΡΙΖΑ των Πρεσπών;
Πρέπει ακόμη να καταλάβουν ότι το πρόβλημα των Τούρκων είναι η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη.
Πρόβλημα όχι στρατιωτικό αλλά οικονομικό.
Δεν φοβούνται επίθεση από τους Αμερικανούς, αλλά χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρακάμπτουν τα στενά του Βοσπόρου και η Τουρκία χάνει και δικαιώματα και χρήματα τα οποία κερδίζουμε εμείς. Για να μείνουν σταθεροί οι, όποιοι σύμμαχοι μας, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, στις θέσεις μας πρέπει να δείξουμε ότι και εμείς μπορούμε να τις στηρίξουμε.