
Από τις 15 έως 16 Σεπτεμβρίου στο Σάμαρκαντ του Ουζμπεκιστάν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Ο πρέσβης της Ρωσίας Αντρέι Ντενίσοφ στην Κίνα δήλωσε πως στο περιθώριο αυτής της συνόδου θα συναντηθούν ο κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης ο Ντενίσοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι: ««Σχεδιάζουμε μια σοβαρή, πλήρη συνάντηση των ηγετών μας με λεπτομερή ατζέντα, για την οποία εργαζόμαστε, με τους Κινέζους εταίρους μας». Η συνάντηση του Κινέζου Προέδρου Τζινπίνγκ με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν όπως αναφέρει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ταςς, θα είναι το πρώτο ταξίδι του Κινέζου Προέδρου μετά από δυόμιση χρόνια.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τα και εξής στα πλαίσια της ομιλίας του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που έγινε στο Βλαδιβοστόκ μία πόλη της Ρωσικής Άπω Ανατολής: «Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία». Επίσης δήλωσε ότι, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια “επιθετική” απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε διαρκεί άνοδο. Ακόμη ότι, «μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου–κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά».
Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι, οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορονοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία. «Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους. Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν.
Θεωρεί και πιστεύει ο Πούτιν ότι είναι “αδύνατον”, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή. Είναι σίγουρος λοιπόν με όσα δηλώνει, πως η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες ώστε να μπορέσει να εισέλθει στην αγορά της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων της Δυτικής Ευρώπης μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Δηλώνει επίσης ότι τα πάντα έχουν διασφαλιστεί και ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μπορεί να εξάγει σιτηρά. Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πρόσθεσε.
Επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως, η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία. Όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να “βοηθήσουν τους πολίτες” που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε σύμφωνα με όσα αναφέρει και ο Πούτιν, έχει ξεκινήσει η δύση της Δύσης και η ανατολή της Ανατολής.
Νίκος Παπαγεωργίου