
Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου, του Βερολίνου, της Ρώμης και της γαλλικής πόλης της Μασσαλίας το Σαββατοκύριακο ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ασφαλή παράδοση της βοήθειας. Τα πλήθη ήταν τεράστια και συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη το Σαββατοκύριακο για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους και τα παλαιστινιακά εδάφη – δύο εβδομάδες αφότου η Χαμάς ξεκίνησε τη μεγάλη της επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο και την Κυριακή – εκφράζοντας ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Η αστυνομία στο Λονδίνο εκτιμά ότι περίπου 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Σαββάτου, φωνάζοντας «Ελεύθερη Παλαιστίνη», κρατώντας πανό και κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη προτού συγκεντρωθούν έξω από την Downing Street, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak.
Στη Ρώμη, εκατοντάδες διαδηλωτές ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές παρέλασαν με την κραυγή “Ελεύθερη Παλαιστίνη!” και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Καμία ειρήνη μέχρι να αποκτήσουμε ελευθερία». «Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η διεθνής κοινότητα δεν έκανε κάτι για τα σταματήσει», δήλωσε η Μάγια Ίσα, πρόεδρος του Κινήματος Παλαιστινίων Φοιτητών στην Ιταλία, που οργάνωσε τη διαδήλωση.
Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων που εξέδωσε η αστυνομία του Βερολίνου, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν ανεμπόδιστη πορεία στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας το Σάββατο υπέρ της Παλαιστίνης. Η αστυνομία με ισχυρή δύναμη περικύκλωσε τους διαδηλωτές αλλά τελικά επέτρεψε στους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Nancy Faeser δήλωσε ότι, η γερμανική αστυνομία είχε καταγράψει περισσότερα από 1.100 αδικήματα σε σχέση με τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε τη φονική της επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι στο Βερολίνο συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν για να δείξουν αντίθεση τους στον αντισημιτισμό και να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Οι άνθρωποι έφεραν ισραηλινές σημαίες, αφίσες με φωτογραφίες μερικών από τους ανθρώπους που αναφέρθηκαν ότι αγνοούνται ή κρατούνται από τη Χαμάς ως ομήρους. Η διαμαρτυρία, που οργανώθηκε από μια ευρεία συμμαχία διαφόρων οργανώσεων, έρχεται καθώς τα αντισημιτικά επεισόδια έχουν αυξηθεί στη Γερμανία μετά τη βίαιη κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα. Την Κυριακή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εγκαινίασε μια νέα συναγωγή στην ανατολική πόλη Ντεσάου λέγοντας ότι η Γερμανία στέκεται «σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ».
Δήλωσε επίσης ότι ήταν «εξοργισμένος» από την έξαρση του αντισημιτισμού από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση. Σε πολλά κτίρια στο Βερολίνο όπου ζουν Εβραίοι ζωγραφίστηκε το αστέρι του Δαβίδ σε πόρτες και τοίχους και οι δράστες πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ σε μια συναγωγή στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Απάντηση σε κάλεσμα πολλών ενώσεων, έδωσαν περίπου εκατό άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν κοντά στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας στη νότια Γαλλία για να καλέσουν σε ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
«Στη Μασσαλία, θέλουμε να αναλάβουμε δράση» και να πολεμήσουμε «εναντίον αυτού του κλίματος άγχους που εξαπλώνεται», ο Kamel Fassatoui, επικεφαλής ενός τοπικού παραρτήματος Emmaus που διοργάνωσε τη συγκέντρωση με την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Bouches-du-Rhône (LDH). είπε. «Δεν είναι να παίρνουμε πλευρά. Θέλουμε να είμαστε η φωνή της ειρήνης. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στους πολιτικούς μας».
Επίσης διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι από την μαχητική ομάδα της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σεράγεβο — βομβαρδισμένοι και πολιορκημένοι κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας τη δεκαετία του 1990 — για να δείξουν αλληλεγγύη στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Ανάμεσά τους ήταν ένας Παλαιστίνιος γιατρός που είχε εργαστεί στο Σεράγεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1992. «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απλώς μια ανθρώπινη καταστροφή. Συλλογική τιμωρία. Εγκλήματα πολέμου. Αυτά τα πράγματα πρέπει να ονομαστούν με το νόμιμο όνομά τους», δήλωσε ο Ναμπίλ Νάσερ. Οι διαδηλωτές είχαν την υποστήριξη από το δημαρχείο του Σεράγεβο και η δήμαρχος Benjamina Karic παρευρέθηκε στη συγκέντρωση.
με πληροφορίες από το euronews (επιμέλεια κειμένου Μαίων)