Στο χείλος της καταστροφής βρίσκονται οι αγρότες στον Νότιο Έβρο, καθώς ο ποταμός Έβρος παρουσιάζει πρωτοφανώς χαμηλές στάθμες. Η κατάσταση θυμίζει «το ποτάμι όπως το είχαμε δει το 1987, στην περίοδο της μεγάλης λειψυδρίας», είπε καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος ο Κώστας Αλεξανδρής, Πρόεδρος του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και Γραμματέας του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου.
Με μηδενικές ποσότητες νερού σε πολλά σημεία, οι αντλίες των ΤΟΕΒ έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, αφήνοντας τις καλλιέργειες χωρίς άρδευση και τους παραγωγούς σε απόγνωση. Η κατεπείγουσα πρόσκληση για έκτακτη σύσκεψη σήμερα (Δευτέρα 07.07.2025) στις 8 το βράδυ στις Φέρες, όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής στο Ράδιο Έβρος, έχει στόχο να αναζητηθούν τρόποι «να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή στον κόσμο», καθώς η απώλεια της παραγωγής θα οδηγήσει σε «οικονομική κατάρρευση για όλους τους ανθρώπους». Όπως είπε με έμφαση: «Είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να βλέπεις την καλλιέργειά σου, τον κόπο σου, να ξεραίνεται∙ το εισόδημά σου να καταστρέφεται». Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε ότι «προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και εφικτό για να αντιστρέψουμε την κατάσταση», αναφέροντας ότι ήδη εστάλη νέο επείγον υπόμνημα στα υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, ζητώντας να ασκήσουν πίεση σε Τουρκία και Βουλγαρία ώστε να αφεθούν όγκοι νερού που θα μπορούσαν να φτάσουν στον Έβρο. Αναλύοντας τα αίτια, επισήμανε ότι πρόκειται για «συνδυασμό πολλών καταστάσεων», όπως οι κλιματικές συνθήκες με ελάχιστες χιονοπτώσεις και βροχές τον χειμώνα, αλλά και η «υπερκατανάλωση, υπεράντληση του Έβρου, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας». Ασφαλώς όμως και η έλλειψη υποδομών στην Ελληνική πλευρά, παρά τις πιέσεις, τις κινητοποιήσεις και ορισμένες ουσιαστικές ενέργειες, ακόμα και με έτοιμα παραδοτέα τεύχη δημοπράτησης έργων από πλευράς των ΤΟΕΒ. Όπως ανέφερε, «η τουρκική πλευρά έχει 450.000 στρέμματα μόνο με ρύζι και τεράστια αντλιοστάσια», ενώ οι ίδιοι στην Ελλάδα έχουν «πλήρη εξάρτηση από το ποτάμι» με μόλις δύο πρόχειρες δεξαμενές, οι οποίες δεν επαρκούν. Από την πλευρά των ΤΟΕΒ, έχουν καταβληθεί προσπάθειες με ίδια μέσα: «Έχουμε κάνει τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο της Μαΐστρου, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για να προχωρήσει η μελέτη», υπογράμμισε.
Το μοναδικό “θετικό”, κατά τον ίδιο, είναι ότι «πλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως αν θέλουμε να έχουμε νερά την επόμενη δεκαετία, πρέπει να κάνουμε έργα και να αλλάξουμε τον τρόπο χρήσης του νερού». Ο κ. Αλεξανδρής κατήγγειλε την παντελή αδράνεια της πολιτείας: «Από πέρσι μέχρι φέτος δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε το ελάττωμα να ξεχνάμε το πρόβλημα και να πηγαίνουμε στο επόμενο, χωρίς μια στοχευμένη πολιτική για τη διαχείριση των υδάτων». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «το πρόβλημα που υπάρχει τώρα θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες και πιο βόρεια, στο Τυχερό, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο», επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η Ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τη διαχείριση των νερών του Άρδα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε υπογραφεί, ενώ δεν υπάρχει και καμία ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία που να φέρουν λύση στο πρόβλημα.
Το κάλεσμα του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου για τη σύσκεψη στις Φέρες απευθύνεται σε όλους τους παραγωγούς, με στόχο την αναζήτηση άμεσων λύσεων, αλλά και τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί έστω και το ελάχιστο νερό για τις καλλιέργειες και να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου κοινωνική και οικονομική κρίση στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.