Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για σεξουαλική βία και «πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα

6 Χρόνος ανάγνωσης

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο σεξουαλική βία και βία με βάση το φύλο κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και ότι πραγματοποιεί «πράξεις γενοκτονίας» μέσω της συστηματικής καταστροφής εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης για τη μητέρα και την αναπαραγωγή.

Μια έκθεση που παραγγέλθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει υποτιθέμενες παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τότε που η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 πυροδότησε τον πόλεμο.

Αναφέρει επίσης ότι η καταστροφή των μαιευτηρίων στη Γάζα και των εμβρύων σε μια κλινική γονιμότητας θα μπορούσε να υποδεικνύει μια στρατηγική για τον έλεγχο των γεννήσεων μεταξύ μιας συγκεκριμένης ομάδας – έναν από τους νομικούς ορισμούς της γενοκτονίας.

Το Ισραήλ είπε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τους αβάσιμους ισχυρισμούς». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε με οργή, αποκαλώντας το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «ένα αντισημιτικό, σάπιο όργανο, που υποστηρίζει τους τρομοκράτες και άσχετο όργανο». Αντί να επικεντρωθεί στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς, είπε, επιτίθεται στο Ισραήλ με «ψευδείς κατηγορίες».

Τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΗΕ για σεξουαλικά εγκλήματα και «πράξεις γενοκτονίας»

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2021 για να διερευνήσει όλες τις εικαζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τριμελής επιτροπή είπε ότι η νέα έκθεσή της βασίζεται σε μαρτυρίες θυμάτων και μαρτύρων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής βίας, μερικοί από τους οποίους μίλησαν κατά τη διάρκεια δύο ημερών δημόσιων ακροάσεων στη Γενεύη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς και σε επαληθευμένες φωτογραφίες και βίντεο και πληροφορίες από την κοινωνία των πολιτών και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η πρόεδρος της επιτροπής Navi Pillay, Νοτιοαφρικανή πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν «αποκαλύπτουν μια αξιοθρήνητη αύξηση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας» που ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούνταν από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων «για να τους τρομοκρατήσουν και να διαιωνίσουν ένα σύστημα καταπίεσης που υπονομεύει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση».

Η έκθεση αναφέρει ότι συγκεκριμένες μορφές σεξουαλικής βίας και βίας με βάση το φύλο – όπως η αναγκαστική δημόσια απογύμνωση, η σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβανομένων των απειλών για βιασμό, καθώς και η σεξουαλική επίθεση – «αποτελούν μέρος των τυπικών διαδικασιών λειτουργίας των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έναντι των Παλαιστινίων».

Άλλες μορφές τέτοιας βίας, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της βίας στα γεννητικά όργανα, «διαπράχθηκαν είτε με ρητές εντολές είτε με σιωπηρή ενθάρρυνση από την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ», αναφέρεται στο κείμενο.

Η έκθεση δεν παρέχει παραδείγματα ρητών εντολών από διοικητές ή ανώτερους αξιωματούχους. Ωστόσο, επικαλείται δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που υπερασπίστηκαν στρατιώτες που κατηγορήθηκαν ότι κακομεταχειρίστηκαν σοβαρά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο στη στρατιωτική βάση Sde Teiman πέρυσι.

Το μέλος της Επιτροπής Chris Sidoti, ένας Αυστραλός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε στο BBC: «Η σεξουαλική βία είναι πλέον τόσο διαδεδομένη που μπορεί να θεωρηθεί μόνο συστηματική. Ξεπερνά το επίπεδο των τυχαίων πράξεων από κακούργους».

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες για εκτεταμένη κακομεταχείριση και βασανιστήρια κρατουμένων στη Γάζα και επιμένει ότι είναι πλήρως προσηλωμένο στα διεθνή νομικά πρότυπα.

«Πράξεις γενοκτονίας» διά της καταστροφής υποδομών

Η έκθεση αναφέρει ότι η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν συστηματικά καταστρέψει εγκαταστάσεις σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη τη Γάζα κατά τη διάρκεια του 17μηνου πολέμου εκεί. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι γυναίκες και κορίτσια έχουν πεθάνει από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό λόγω συνθηκών που επιβάλλονται από τις ισραηλινές αρχές οι οποίες έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε περίθαλψη αναπαραγωγικής υγείας και λέει ότι ισοδυναμούν με έγκλημα εξόντωσης κατά της ανθρωπότητας.

Η επιτροπή ισχυρίζεται επίσης ότι οι ισραηλινές αρχές «κατέστρεψαν εν μέρει την αναπαραγωγική ικανότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα ως ομάδα» μέσω της «συστηματικής καταστροφής» εγκαταστάσεων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των μαιευτηρίων και των μαιευτηρίων των νοσοκομείων και της κύριας κλινικής in vitro γονιμότητας της Γάζας, Al-Basma IV CityF.

Αυτό ισοδυναμεί με «δύο κατηγορίες γενοκτονικών πράξεων στο Καταστατικό της Ρώμης και στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης επιβολής συνθηκών ζωής που υπολογίζεται να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή των Παλαιστινίων και της επιβολής μέτρων που αποσκοπούν στον έλεγχο των γεννήσεων», καταλήγει.

Σύμφωνα με την έκθεση, το εμβρυολογικό εργαστήριο στο Al-Basma χτυπήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, καταστρέφοντας σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 4.000 έμβρυα καθώς και 1.000 δείγματα σπέρματος και μη γονιμοποιημένα ωάρια.

Λέει ότι η επιτροπή προσδιόρισε μέσω οπτικής ανάλυσης εικόνων ότι η ζημιά προκλήθηκε από βλήμα μεγάλου διαμετρήματος, πιθανότατα οβίδα ισραηλινού άρματος μάχης, και ότι δέχθηκε εσκεμμένη επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός είχε πει τότε στο ABC News ότι δεν γνώριζε κάτι για χτύπημα στην κλινική.

«Η εσκεμμένη καταστροφή μιας υγειονομικής μονάδας είναι ένα σοβαρό ζήτημα για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πράγματι, από την ανάλυσή μας για την επίθεση σε αυτήν την κλινική φαίνεται ότι στοχεύτηκε εν γνώσει και σκόπιμα προς την καταστροφή των αναπαραγωγικών υπηρεσιών», είπε ο δικηγόρος Criss Sidoti. «Η συνέπεια αυτού είναι ο έλεγχος των γεννήσεων».

Share This Article