Ο πόλεμος έφερε οικονομικά κέρδη στο Ισραήλ

6 Χρόνος ανάγνωσης

Μετά από ένα χρόνο που σημαδεύτηκε από πόλεμο και εκκλήσεις παγκοσμίως για απομόνωση του Ισραήλ, η αμυντική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε τροχιά να σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς ετοιμάζεται να καταγράψει τις περισσότερες πωλήσεις όπλων από ποτέ στην ιστορία της, δεχόμενη ώθηση από την ξένη ζήτηση για τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και τις σημαντικές κρατικές δαπάνες που στοχεύουν στη χρηματοδότηση των συνεχιζόμενων στρατιωτικών εκστρατειών του Ισραήλ.

Όπως γράφει σε εκτενές της ρεπορτάζ η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η άνοδος των πωλήσεων όπλων για τις τρεις κορυφαίες αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ- μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγέων του τομέα Άμυνας στον κόσμο – έρχεται εν μέσω εκτεταμένων εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, ακόμη και από ορισμένους από τους συμμάχους του. Άλλες χώρες ανέστειλαν την απόκτηση ισραηλινών όπλων λόγω του πολέμου στη Γάζα. Η επιτυχία της τεχνολογίας εναέριας άμυνας του Ισραήλ – όπως το Iron Dome και το Arrow System, ή τα αμυντικά του συστήματα για άρματα μάχης – σε περισσότερους από 15 μήνες πολέμου έχει προσελκύσει ξένους αγοραστές που έχουν δει πώς δοκιμάστηκαν τα όπλα του στο πεδίο της μάχης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβακίας υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία 560 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας Barak MX της Israel Aerospace Industries. Το υπουργείο είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό η χώρα που πωλεί να έχει εμπειρία στη χρήση των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν», σε δήλωση στη Wall Street Journal. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για την πλούσια εμπειρία του Ισραήλ στον τομέα της αεράμυνας». Πρόσθεσε ότι το σύστημα είχε «ευνοϊκή τιμή».

Οι κορυφαίες αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ – Elbit Systems, Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries – αποτελούν περίπου το 70% των ξένων αμυντικών εξαγωγών της χώρας, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών είναι σε πορεία να πετύχουν πωλήσεις ρεκόρ τόσο για την ξένη όσο και για την εγχώρια αγορά. Μαζί, οι τρεις εταιρείες έχουν δει μια αύξηση άνω του 25% των συλλογικών εκκρεμοτήτων τους – ή των παραγγελιών που πρέπει να εκπληρωθούν στο μέλλον, πράγμα που αντικατοπτρίζει τις αυξημένες πωλήσεις – στο ισοδύναμο των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2024 από το προηγούμενο έτος. Για όλο το 2023, το συλλογικό ανεκτέλεστο αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που ήταν ρεκόρ εκείνη την εποχή.

Η αύξηση των συγκρούσεων παγκοσμίως, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ωθήσει τη ζήτηση για όπλα και έχει δημιουργήσει ευκαιρίες έναντι ξένων προμηθευτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ που δεν μπορούν να τα παράγουν αρκετά γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στο Ισραήλ για τις απαραίτητες αμυντικές προμήθειες, δήλωσε ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης, το οποίο παρακολουθεί τις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων. «Σε πολλές περιπτώσεις, τα ευρωπαϊκά κράτη που μπορεί να επικρίνουν το Ισραήλ, εξακολουθούν να θέλουν να αποκτήσουν ισραηλινά όπλα», είπε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα για την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ θα είναι να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ξένη ζήτηση ενώ θα συνεχίσει να προμηθεύει τον δικό του στρατό με τα απαραίτητα όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Ισραηλινοί κατασκευαστές εργάζονται ήδη με τη μέγιστη δυναμικότητα και πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες της χώρας έναντι ξένων πελατών.

Ο Μποάζ Λέβι, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, είπε ότι η εταιρεία ξεκίνησε ένα ξεφάντωμα στρατολόγησης στην αρχή του πολέμου και πρόσθεσε μια επιπλέον αλλαγή στις γραμμές παραγωγής, οι οποίες μερικές φορές εργάζονται 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτό περιλαμβάνει το Σάββατο, παραδοσιακά μια υποχρεωτική ημέρα άδειας λόγω του εβραϊκού Σαββάτου. «Χρειαζόμασταν να δουλέψουμε πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, επειδή η ζήτηση αυξήθηκε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο», είπε ο Λέβι.

Το Ισραήλ θα χρειαστεί ακόμα να προσλάβει τουλάχιστον 6.000 περισσότερους υπαλλήλους στην αμυντική βιομηχανία για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις, δήλωσε ο Ρον Τόμερ, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών του Ισραήλ.

Ο Τόμερ πιστεύει ότι αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα υψηλής τεχνολογίας έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν στην αμυντική βιομηχανία. Η εργασιακή μετανάστευση είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ξένης χρηματοδότησης στην τεχνολογία από την έναρξη του πολέμου και της παγκόσμιας πτώσης των επενδύσεων σε τεχνολογία. Η αύξηση των πωλήσεων για τις αμυντικές εταιρείες έχει επίσης κάνει τους μισθούς τους πιο ανταγωνιστικούς, προσελκύοντας νέα ταλέντα. Ορισμένοι κατασκευαστές στρέφονται επίσης στην αμυντική τεχνολογία. Για παράδειγμα, είπε ο Τόμερ, εταιρείες που κάποτε παρήγαγαν ιατρικές συσκευές τώρα εργάζονται σε ραντάρ.

Share This Article