Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γνωρίζοντας ότι αν δεν κυριευθεί η Τριπολιτσά, το πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο του Μωριά, η ισχυρή φρουρά της θα μπορούσε να καταπνίξει τις οποιεσδήποτε επαναστατικές ενέργειες. Έτσι πολλά στρατόπεδα δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Τριπολιτσάς, ώστε ο κλοιός να σφίγγει ολοένα και περισσότερο για τους Τούρκους.
Έτσι τα πρώτα σημάδια αποκοπής της Τριπολιτσάς από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, άρχισαν να γίνονται εμφανή και αισθητά.
Οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς, αποφασίζουν να διαιρέσουν μια δύναμη 10.000 πεζών και ιππέων να εξέλθουν της πόλης, και ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές να καταπνίξουν οποιαδήποτε εστία εξεγέρσεως με τελικό σκοπό να επανενωθούν στη Πάτρα.
Όμως δεν πρόλαβαν να εκτελέσουν το σχέδιό τους καθώς έμαθαν ότι στο στρατόπεδο του Λεβιδίου υπάρχουν περίπου 3.000 ένοπλοι Έλληνες.
Εν τω μεταξύ δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες, οι οποίοι γνωρίζοντας τη δύναμη της τουρκικής φρουράς στη Τρίπολη πανικοβλήθηκαν και απεχώρησαν από τα στρατόπεδά τους και κατευθύνθηκαν προς τα βουνά, με συνέπεια μερικά να μην μπορούν πλέον να προσφέρουν όπως υπολογιζόταν.
Κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε για το στρατόπεδο του Λεβιδίου.
Οι αρχηγοί Πετιμεζαίοι, Σκαλτσάς, Λεχουρίτης, Χαραλάμπης, Στριφτόμπολας, Καρασπύρος, Σολιώτης και άλλοι συγκέντρωσαν 800 άνδρες και ταμπουρώθηκαν στο Λεβίδι.
Τα χαράματα της 14ης Απριλίου, πολλοί ακόμη Έλληνες πανικοβάλλονται στη θέα του εχθρού και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
Ο Αναγνώστης Στιφτόμπολας, αφού οι τούρκοι έχουν μπει στο Λεβίβι και έχουν ξεκινήσει βιαιότατες οδομαχίες, κλείνεται μαζί με άλλους 70 περίπου άνδρες.
Στη σημείο που βρισκόταν το σπίτι στο οποίο είχε κλειστεί ο Στριφτόμπολας, διεξάγονται και οι πιο σκληρές μάχες.
Κατά τη διάρκεια των μαχών ακούγονται πυροβολισμοί και φωνές από τη μεριά που βρίσκονται τα Καλάβρυτα, τα οποία είχαν ήδη ελευθερωθεί.
Ο Σκαλτσάς από τα Σουδενά, ο Πλαπούτας, ο Τσαφατίνος, ο Νικολός Πετιμεζάς και άλλοι είχαν σπεύσει στο Λεβίδι για να ενισχύσουν την άμυνα του χωριού, έτσι οι τούρκοι παγιδευμένοι ανάμεσα σε δυο μέτωπα, εγκατέλειψαν τη μάχη ένω είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες.
Η νίκη στο Λεβίδι δεν είχε μόνο στρατιωτική σημασία, αλλά κυρίως αναπτέρωσε στο ηθικό όλων των Ελλήνων, ιδιαιτέρως εκείνων που κατάλαβαν ότι οι Τούρκοι δεν είναι ανίκητοι.
Ο γενναίος Αναγνώστης Στιφτόμπολας σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης.