
Ένοπλος, γαλλικής υπηκοότητας άνοιξε πυρ στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο Ahmet Kaya και σε γειτονικό κουρδικό καφέ στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ο δράστης συνελήφθη.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην οδό Ανγκιέμ, στο ύψος του κουρδικού πολιτιστικού κέντρου, σε μία εμπορική περιοχή που αποτελεί κέντρο της ζωής της κουρδικής κοινότητας στην γαλλική πρωτεύουσα.
Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για «φόνο, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και διακεκριμένη βία» και οι έρευνες έχουν προς το παρόν ανατεθεί στην 2η διεύθυνση της δικαστικής αστυνομίας.
«Στόχος ήταν Κούρδοι», δήλωσε ο Ζουάν-Γκολάν Ελιμπέρ, καλλιτέχνης που εργάζεται στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ένοπλη επίθεση σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, ανακοίνωσε η εισαγγελέας της γαλλικής πρωτεύουσας Λορ Μπεκυό προσθέτοντας ότι ο δράστης είναι γνωστός στις αρχές.
Ο 69χρονος δράστης είναι γαλλικής υπηκοότητας, συνταξιούχος μηχανοδηγός και είναι γνωστός για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας το 2016 και τον Δεκέμβριο 2021, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Η περυσινή επίθεση έγινε κατά καταυλισμού μεταναστών, μετέδωσε το BFM TV.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την επίθεση.
«Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της κουρδικής κοινότητας της οδού Ανγκιέν, καθώς και στο απέναντι εστιατόριο και σε κομμωτήριο», δήλωσε στο σημείο της επίθεσης η δήμαρχος του 10ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας Αλεξάντρα Κορντεμπάρ. «Ο δράστης έχει τραυματισθεί, όχι πολύ σοβαρά, και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας (CDK-F) θεωρεί «απαράδεκτο» το γεγονός ότι δεν έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική επίθεση» το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από ένα κουρδικό κοινοτικό κέντρο στο Παρίσι.
«Είναι απαράδεκτο που δεν αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατίας και ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι επρόκειτο για έναν απλό ακροδεξιό (…) που ήρθε να διαπράξει αυτήν τη φρικτή επίθεση στον χώρο μας», είπε ο Αγκίτ Πολάτ, ένας εκπρόσωπος του CDK-F, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ένα εστιατόριο, σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από το σημείο της επίθεσης.
«Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το κουρδικό κίνημα μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι αυτές είναι πολιτικές δολοφονίες», υπογράμμισε ο Πολάτ, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τους Κούρδους της Γαλλίας, πίσω από την επίθεση κρύβονται «ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό κράτος».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε νωρίτερα ότι ο φερόμενος ως δράστης έδρασε μόνος και ήθελε «να επιτεθεί σε ξένους».
Οι εκπρόσωποι του CDK-F κάλεσαν τις γαλλικές αρχές «να σταματήσουν την ενδοτικότητα απέναντι στις τουρκικές αρχές όταν πρόκειται για την ασφάλεια των Κούρδων».
«Οι γαλλικές αρχές πρέπει να μας δεχτούν και να σταματήσουν αυτό το κυνικό παιχνίδι», είπε ο Πολάτ, διευκρινίζοντας ότι «είχε εκφράσει τους φόβους του» για την ασφάλεια των Κούρδων στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών «μόλις πριν από 20 ημέρες».
«Η γαλλοκουρδική κοινότητα σήμερα είναι οργισμένη και φοβάται», είπε ο Νταβίντ Αντίκ, ο νομικός σύμβουλος του CDK-F.
Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγετικό στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς στη Γαλλία, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πιστεύει στο τυχαίο όταν πρόκειται για δολοφονία Κούρδων στο Παρίσι» περίπου 10 χρόνια μετά την τριπλή δολοφονία Κούρδων ακτιβιστών στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Το CDK-F διαβεβαιώνει ότι πίσω από εκείνη την υπόθεση κρύβονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Όσον αφορά τα θύματα της σημερινής επίθεσης, το CDK-F ανέφερε ότι ο ένας ήταν ένας Κούρδος καλλιτέχνης, αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας, ο οποίος «διώκεται στην Τουρκία για την τέχνη του». Ο δεύτερος άνδρας ήταν «ένας απλός Κούρδος πολίτης» που σύχναζε καθημερινά στο κοινοτικό κέντρο.
Η γυναίκα που σκοτώθηκε είχε υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τις γαλλικές αρχές.
Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Αρμενικών Οργανώσεων στη Γαλλία (CCAF) σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο και στο CDK-F «με το οποίο διατηρούμε μακρά φιλία, σφυρηλατημένη στις κινητοποιήσεις μας εναντίον του παντουρκισμού και του τουρκικού φασισμού».