
Η Μεταπολίτευση, που μας έφερε εκ Παρισίων τη Γ’ Ελληνική δημοκρατία και την οποία τόσο πολύ θαυμάζουν το «δημοκρατικό τόξο» αλλά και η ανεπάγγελτη γενιά του «Πολυτεχνείου», έχουν καθίσει στο σβέρκο μας 48 ολόκληρα χρόνια και μας απομυζούν. Μαζί της όμως έφερε η Μεταπολίτευση και τη διαφθορά, που έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις στην πατρίδα μας. Έχουν διαφθαρεί οι πάντες και τα πάντα. Σημαιοφόρος το πολιτικό σύστημα που μας κυβερνά και έχει διαχυθεί σε όλες τις εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής. Την προστατεύουν και την μεγεθύνουν όσο μπορούν περισσότερο.
Ο ένας πολιτικός καταγγέλλει τον άλλο για έλλειμα δημοκρατίας και όλοι μαζί κραυγάζουν συνεχώς ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, αλλά από ποιόν αδυνατούν να μας πουν! Μιλούν για τις αξίες του κράτους δικαίου που οι ίδιοι καταπατούν. Παρακολουθήσεις τηλεφώνων, διώξεις, απόπειρες και δολοφονίες δημοσιογράφων, ενώ η ελευθερία και η αντικειμενικότητα των πληρωμένων ΜΜΕ βρίσκεται στο ναδίρ. Την 108η θέση λαμβάνουμε στην ελευθερία του τύπου διεθνώς. Αυτές λοιπόν είναι οι αξίες, του δίκαιου κράτους, για τις οποίες συνεχώς ομιλούν ή αυτό συνιστά διαφθορά; Ποιος θα μπορέσει από τους πολιτικούς να απαντήσει;
Η διαφθορά είναι μία από τις σημαντικότερες απειλές για τις κοινωνίες και συγχρόνως μεγάλο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη των λαών και των χωρών τους. Επομένως η αντιμετώπιση της διαφοράς παίζει σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της οικονομίας. Ο λαός δια της ψήφου του εκλέγει το κόμμα που θέλει να τον κυβερνήσει στις δημοκρατίες βεβαίως. Όταν σχηματιστεί η κυβέρνηση ο λαός περιμένει από αυτήν να τον προστατεύσει από το οργανωμένο έγκλημα αλλά και από το φαινόμενο της διαφθοράς. Περιμένει δηλαδή από αυτήν να καταπολεμήσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες προκειμένου να τον προστατεύσει.
Ο κάθε πολίτης ουσιαστικά αλλά και τυπικά έχει συνδέσει τη διαφθορά με συμπεριφορές πολιτικών και δημοσίων προσώπων, που πολλές φορές παίρνουν τα όρια της ηθικής όπως την αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του λαού. Η διαφθορά παρουσιάζεται εκεί όπου υπάρχει εξουσία, και διεφθαρμένος μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, ή και αιρετός. Η διαφθορά παρουσιάζεται σε κάθε χώρα με διαφορετικές μορφές. Όσοι έχουν μεγάλη κυβερνητική δύναμη εκεί ενδέχεται να φανούν και φαινόμενα διαφοράς, που σκοπό έχουν την μυστική από απόκτηση περιουσίας ή προσεταιρισμού οποιοδήποτε οφέλους.
Το πολιτικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση φαινομένων διαφθοράς. Στις δημοκρατίες με ανοιχτά πολιτικά συστήματα παρουσιάζονται και τα φαινόμενα διαφθοράς. Άρα η δημοκρατία δεν είναι πανάκεια και ας λέγουν οι κτήτορες ότι είναι το καλύτερο πολίτευμα. Αλλά για έλθουμε τώρα και στα δικά μας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει ακόμη μία πρωτιά στη διαφθορά, στη λίστα των ποιο διεφθαρμένων χωρών της Ε.Ε. Η Ελλάδα με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ε.Ε. έρχεται πρώτη σε διαφθορά στην Ευρώπη. Στο σχετικό πίνακα που παραθέτουμε, τον βρήκαμε στο διαδίκτυο, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη με ποσοστό διαφθοράς 98% σε πίνακα με 26 χώρες της Ε.Ε
Εμείς ας απολαύσουμε τα μπάνια του λαού με τα φιλοδωρήματα της κυβέρνησης, ενώ άλλοι τρώνε και πίνουνε και σφυρίζουν κλέφτικα, εις υγείαν των κορόιδων.