
Προσπαθούν οι Τούρκοι να βρουν τρόπους ώστε να μάθουν, από πρώτο χέρι, τις δυνατότητες των γαλλικών μαχητικών Rafale και έκλεισαν στρατιωτικής φύσεως συμφωνία με το Κατάρ το οποίο διαθέτει αυτού του τύπου τα αεροσκάφη.
Η συμφωνία προβλέπει ότι για 5 χρόνια το Κατάρ θα μπορεί να εγκαταστήσει στην Τουρκία διαφόρων τύπων αεροσκάφη και τεχνικό προσωπικό και σύμφωνα με το δημοσίευμα του ιστότοπου Nordic Monitor, στην βάση του Ικονίου θα σταθμεύσουν:
- 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale
- 9 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage-2000
- 4 αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών τύπου C-17 Globemaster III
- 4 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130
- 7 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου AW-129
- Δύναμη 250 στρατιωτών, ως τεχνικό προσωπικό
Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του οι Ερντογάν είπε ότι η συμφωνία αποσκοπεί στην μετάδοση της εμπειρίας των Τούρκων πιλότων σε αυτούς του Κατάρ, αλλά ουσιαστικά ισχύει το αντίθετο, θέλουν να πληροφορηθούν τις δυνατότητες των γαλλικών μαχητικών οι οποίες τους είναι άγνωστες.
Υπάρχουν όμως κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. Μερ βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί το Κατάρ πρέπει να πάρει την άδεια της Γαλλίας για να εκπαιδευτούν Τούρκοι πιλότοι στα Rafale και αντιστοίχως η Τουρκία να πάρει την άδεια των Η.Π.Α. για να εκπαιδεύσει στα F-16 πιλότους από το Κατάρ.
Να θυμίσουμε ότι το 2017 οι Η.Π.Α. είχαν αρνηθεί στους Τούρκους να τους εκπαιδεύσουν Πακιστανοί πιλότοι στα F-16.
Η συμφωνία προβλέπει πως τα αεροσκάφη του Κατάρ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, θα μπορούν να μεταφέρουν Τούρκους στρατιώτες, πυρομαχικά και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της χώρας
Τώρα θα δούμε την δύναμη της ελληνικής διπλωματίας και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων, εκτός εάν ακόμα πιστεύουμε ότι το κλίμα έχει εξομαλυνθεί και υποστηρίζουμε τον διάλογο.