Ύστερα από μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση, προσωπικές αντεγκλήσεις αλλά και αποχωρήσεις κοινοβουλευτικών ομάδων, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή της υπόθεσης του κ. Χρήστου Τριαντοπούλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, με 190 ψήφους «υπέρ», 10 «κατά», επί συνόλου 200 ψηφισάντων.
Η παραπομπή Τριαντόπουλου στον φυσικό δικαστή αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και τους χειρισμούς του κατά τα πρώτα 24ωρα μετά την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Το επόμενο βήμα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα είναι η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής μετά το Πάσχα.
Ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη, τα οποία και θα συγκροτήσουν το σώμα του Δικαστικού Συμβουλίου.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν ταχθεί υπέρ της πρότασης ενώ η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει.
Κατά την ομιλία του, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Σαλμάς είχε ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια στάση θα τηρούσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιάννης Σαρακιώτης καταψήφισαν το πόρισμα.
Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ ενώ απουσίασαν και ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων, οι έξι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας, τέσσερις βουλευτές προερχόμενοι από το κόμμα των Σπαρτιατών και η βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου, που αποχώρησε από την Πλεύση Ελευθερίας.
Ευθύνες στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ από Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη
“Το Σύνταγμα είναι σαφές: Η δίωξη μελών κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα γίνεται μόνο μέσω της Βουλής. Η Επιτροπή ερευνά και η η Βουλή ψηφίζει. Και μόνο τότε ξεκινά η πορεία προς το φυσικό δικαστή. Αυτός είναι ο δρόμος της Δημοκρατίας. Όχι οι παρακάμψεις, όχι οι θεσμικοί ακροβατισμοί”,!
Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», βασίλης Στίγκας κατά την ομιλία του είπε: “την απευθείας παραπομπή του ζήτησε ο κ.Τριαντόπουλος. Δείγμα ενοχής ή επίδειξης υπεροψίας; Δεν έχει σημασία. Δεν προβλέπεται. Δεν επιτρέπεται. Δεν θα συμβεί. Η Επιτροπή, όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα εξετάσει τεκμήρια, θα καλέσει μάρτυρες, θα ελέγξει υπερασπιστικούς ισχυρισμούς και θα παραπέμψει ή όχι στην Ολομέλεια. Και εκεί, μόνο εκεί, θα αποφασίσει η δημοκρατία. Η εργαλειοποίηση της διαδικασίας, με σκοπό τον εντυπωσιασμό ή την πολιτική αποφόρτιση, είναι επικίνδυνη. Δημιουργεί δεδικασμένα. Ο κ.Τριαντόπουλος πρέπει να κριθεί όπως προβλέπεται: Με καταθέσεις μαρτύρων, με όλα τα έγγραφα στο τραπέζι, με την Ολομέλεια να αποφασίζει. Αν παρακάμψουμε αυτό το μονοπάτι, δημιουργούμε δεδικασμένα επικίνδυνα για όλους μας. Λογοδοσία. Τώρα. Για όλους. Και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο”, προσέθεσε
«Το έγκλημα στα Τέμπη υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα, παραπέμφθηκε μόνο ο Τριαντόπουλος, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα μπορούσαν να είχαν αγγίξει τον πρωθυπουργό. Η ίδια η λειτουργία της Επιτροπής εξευτελίστηκε πλήρως. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ξέπλενε την κυβέρνηση κανονικά, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της και εμείς καταθέσαμε δική μας πρόταση και ήμασταν δέκα από τα ηχηρά όχι στο ξέπλυμα αυτό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Γιώργος Ρούντας
«Έρχεται η ώρα για ταμείο. Πάμε να δούμε ποιος χρωστάει τι και σε ποιον. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ το ταμείο είναι πρώτα για εσάς. Όλος αυτός ο εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης, όλη αυτή η παράνομη διαδικασία. Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι είναι λάθος αυτό που πάτε να κάνετε με τον τρόπο που πάτε να το κάνετε, με το συγκεκριμένο κατηγορητήριο που εστιάσατε μόνο στον Τριαντόπουλο, και μόνο ως πλημμέλημα ήταν λάθος. Υποχρεωθήκαμε φυσικά να στηρίξουμε την πρόταση προανακριτικής γιατί δεν είχαμε άλλη επιλογή, αλλά είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι είναι λάθος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.