Όχι στρατεύματα στην Ουκρανία, λέει η Πολωνία!

4 Χρόνος ανάγνωσης

«Η Πολωνία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ανακοινώνεσεο Ντόναλτ Τούσκ,  αλλά θα διατηρήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία μέσω οργάνωσης, οικονομικής βοήθειας, ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικής βοήθειας στρατεύματα». Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλτ Τούσκ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε μέλη των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων κατά την επίσκεψη του στα πολωνορωσικά σύνορα στην Dabrowka της Πολωνίας.

 Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την υποστήριξη της χώρας στα έθνη που επιλέγουν να εμπλακούν στρατιωτικά στη σύγκρουση.  Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία μετά την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Κιέβου και Μόσχας είναι μία από τις προτάσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που συζητήθηκαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς και στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στη γαλλική πρωτεύουσα τη Δευτέρα (17 Φεβρουαρίου).

Στο Μόναχο, η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε στους Ευρωπαίους ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την πιθανή στρατιωτική συμμετοχή σε ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ. Το ερωτηματολόγιο περιελάβανε ερωτήσεις σχετικά με το «ποιες χώρες θα μπορούσαν να συμβάλουν στις εγγυήσεις, θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης και το μέγεθος μιας δύναμης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία».

«Όσον αφορά την υποστήριξη της Πολωνίας, νομίζω ότι το θέμα έχει διευθετηθεί. Η Πολωνία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την οργάνωση, τη χρηματοδότηση, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη στρατιωτική βοήθεια. Δεν προβλέπουμε την αποστολή Πολωνών στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Τούσκ πριν αναχωρήσει για το Παρίσι.

Πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία θα υποστηρίξει επίσης  «τόσο από την άποψη της υλικοτεχνικής υποστήριξης όσο και της πολιτικής υποστήριξης»  χώρες που μπορεί να θέλουν να παράσχουν τέτοιες εγγυήσεις στο μέλλον.

Ο Ντόναλτ Τούσκ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την αύξηση των αμυντικών δαπανών μεταξύ των συμμαχικών χωρών, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη. Τόνισε επίσης τις καλές σχέσεις της Πολωνίας με τον Λευκό Οίκο και την ανάγκη να αποφευχθούν περιττές διαμάχες ΕΕ-ΗΠΑ, δεδομένης της αστάθειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Στη σύνοδο στο Παρίσι συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου-Keir Starmer, της Γερμανίας-Olaf Scholz, της Ιταλίας-Giorgia Meloni, της Ισπανίας-Pedro Sanchez, της Ολλανδίας-Dick Schoof, και της Δανίας-Mette Frederiksen. Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Costa.

«Η Πολωνία είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί σε θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με την Ουκρανία και τον ρωσοουκρανικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με Ευρωπαίους συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, και φυσικά, πρώτα και κύρια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τούσκ. Στα μέσα του 2024, το 71% των Πολωνών αντιτάχθηκε στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 9% υποστήριξε μια τέτοια εμπλοκή και το ένα πέμπτο δεν είχε συγκεκριμένη γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της SW Research για την εφημερίδα Rzeczpospolita.

επιμέλεια κειμένου Νίκος Παπαγεωργίου
με πληροφορίες από ( Euractiv.pl)

Share This Article