Ο Μητσοτάκης βρήκε τη λύση: «Το φθηνό ρεύμα της Βορείου Αφρικής, εναλλακτική πηγή ενέργειας μέσω Ελλάδας για την Ευρώπη»

3 Χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που οι αυξήσεις σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό έχουν δημιουργήσει φόβο στους Έλληνες για τον χειμώνα που έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός (που παραμένει πρώτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων) βρήκε την λύση. Αφού έκλεισαν εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ στην Μακεδονία, αφού πουλήθηκε η ΔΕΗ και αφού ασχολούμαστε με την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή η λύση έρχεται από την… Βόρειο Αφρική.

Διαβάστε τι είπε χθες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες: «Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Και θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση.
Θα έχω την ευκαιρία, στα πλαίσια της συζήτησης, να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας».

Και όλα αυτά την όταν βάση το πρόγραμμα που έχει τεθεί από ΔΕΗ και ΥΠΕΝ προχωρά η απολιγνιτοποίηση της χώρας σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα λιγνιτικά εργοστάσια «σβήνουν» σταδιακά το ένα μετά το άλλο με στόχο να έχει μπει σε όλα «λουκέτο» έως το τέλος του 2023.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι αν και ο αρχικός σχεδιασμός της Ελλάδας προέβλεπε την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2029, η εκτόξευση του κόστους των ρύπων CO2 που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη, ανάγκασε την ΔΕΗ να επισπεύσει κατά 6 χρόνια το κλείσιμο των μονάδων.

Share This Article