Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τριτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, διαγράφοντας σημαντικά κέρδη 3%-4% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ΗΠΑ – Κίνας, να κλιμακώνεται.
Σε λίγες ώρες θα μπουν σε ισχύ και νέοι δασμοί 50% κατά της Κίνας όπως ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος σήμερα, καθώς το Πεκίνο δεν ακύρωσε τα αντίποινα του κατά των αρχικών δασμών 34% Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει με περαιτέρω δασμούς 50% σε όλα τα κινεζικά αγαθά με ισχύ από την Τετάρτη εκτός και εάν το Πεκίνο ανακαλέσει τα αντίποινα του κατά των προηγούμενων “αμοιβαίων” δασμών του. Με τους νέους δασμούς, το σωρευτικό δασμολογικό ποσοστό φτάνει στο 104% – διπλασιάζοντας ουσιαστικά την τιμή εισαγωγής οποιουδήποτε αγαθού που αποστέλλεται από την Κίνα στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ εκτίμησε σήμερα ότι η Κίνα “θέλει να κάνει μια συμφωνία, διακαώς, με τις ΗΠΑ, αλλά δεν ξέρουν πώς να ξεκινήσουν [τις συνομιλίες]. Περιμένουμε να μας πάρουν. Θα συμβεί!”, έγραψε στα social media.
Το Πεκίνο πάντως δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ, με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας να υπόσχεται πως θα πολεμήσει τους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ “ως το τέλος”.
Οι δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές σημειώνοντας ράλι, μετά το ιστορικό sell off των προηγούμενων ημερών που διέγραψε τρισεκατομμύρια από την αμερικανική αγορά εν μέσω παγκόσμιων ανησυχιών για έναν ανεξέλεγκτο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Από την ανακοίνωση των ανταποδοτικών δασμών στις 2 Απριλίου οι ανησυχίες ότι το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θα οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού και σε ύφεση τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα διεθνή χρηματιστήρια, στέλνοντας τους δείκτες της Wall Street κοντά σε χαμηλά ενός έτους.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 320,01 μονάδες ή -0,84% και έκλεισε στις 37.645,59 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 79,48 μονάδες ή -1,57% στις 4.982,77 μονάδες. Στα υψηλά της ημέρας ο δείκτης βρέθηκε να κερδίζει 4% για να κατρακυλήσει στο -3% λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών, αγγίζοντας περιοχή bear market (-20% από το τελευταίο ιστορικό υψηλό).
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 335,35 μονάδες ή -2,15% και έκλεισε στις 15.267,91 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones μόλις πέντε έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η UnitedHealth Group με άλμα 28,38 δολ. ή 5,41% και κλείσιμο στα 553,08 δολ. και ακολούθησαν Travelers Cos. με άνοδο 1,15% στα 236,53 δολ. και JPMorgan Chase με κέρδη 1,13% στα 216,87 δολ.
Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Apple (-4,98%), η Nike (-4,21%) και η Amgen (-3,26%).
Από το πεδίο της νομισματικης πολιτικής, στέλεχος της αμερικανικής Federal Reserve έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα σπεύσει να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία μειώνοντας τα επιτόκια της, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, η επικεφαλής της San Francisco Federal Reserve Bank, Mary Daly, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να προσαρμόσει τα επιτόκια της καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των νέων πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ.
“Με καλή ανάπτυξη και την πολιτική μας να είναι σε καλό σημείο, έχουμε τον χρόνο και την ικανότητα να βαδίσουμε αργά και προσεκτικά”, είπε ο Daly σε ομιλία της σε Πανεπιστήμιο στη Γιούτα.
Σημείωσε παράλληλα ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, όπως και η αγορά εργασίας, ενώ όσον αφορά τον πληθωρισμό, εξέφρασε την ανησυχία της ότι “μπορεί να επανέλθει, τουλάχιστον προσωρινά από τους δασμούς”.