Αυξήσεις παντού: 10% το ψωμί, η έλλειψη στο ηλιέλαιο βάζει τέλος στα τηγανητά

3 Min Read

Αλλεπάλληλα τα σοκ στα οποία υποβάλλονται καθημερινά οι καταναλωτές από τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, καθώς εκτός από τα καύσιμα και το ρεύμα, τον ανήφορο έχουν πάρει και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης. Το ψωμί σε αρκετά καταστήματα έχει ανατιμηθεί κατά 10%, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και πολλά ακόμη καταστήματα, με την ακρίβεια να προκαλεί τρόμο.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος αναφέρει στο newsit.gr ότι οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής ξεκίνησαν πριν από πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η τιμή του ψωμιού είχε μία αύξηση τον Σεπτέμβριο με το πρώτο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης οπότε μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η τιμή ήταν στα 0,60-0,90. Μετά την αύξηση, η τιμή διακυμάνθηκε από τα 0,70€ έως και 1€. Τώρα παραλαμβάνουν τα άλευρα και οι τιμές διαφοροποιούνται από αρτοποιείο σε αρτοποιείο, είμαστε ελεύθερη αγορά. Πλέον έχουμε μεγάλη αύξηση 70% στα άλευρα που την είδαμε από την αρχή της εβδομάδας».

Μετά τις σκέψεις για τις τηγανιτές πατάτες, οι ιδιοκτήτες σε ταβέρνες, εστιατόρια και fast food, σκέφτονται να αφαιρέσουν από τα μενού και άλλα αγαπημένα είδη όπως τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια.
Και αυτό γιατί είναι αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές στο ηλιέλαιο λόγω του κύματος της ακρίβειας που χτυπά την αγορά.

Η έλλειψη στο ηλιέλαιο βάζει τέλος στα τηγανητά;
Μετά τις σκέψεις για τις τηγανιτές πατάτες, οι ιδιοκτήτες σε ταβέρνες, εστιατόρια και fast food, σκέφτονται να αφαιρέσουν από τα μενού και άλλα αγαπημένα είδη όπως τα καλαμαράκια και τα κολοκυθάκια.
Και αυτό γιατί είναι αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές στο ηλιέλαιο λόγω του κύματος της ακρίβειας που χτυπά την αγορά.
Όπως αναφέρουν, το κόστος για το τηγάνισμα των προϊόντων αυτών είναι αποτρεπτικό. Ωστόσο εάν συνεχίσουν να τα συμπεριλαμβάνουν στο μενού θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πελατεία.
«Φτάσαμε σήμερα να αγοράσουμε 32,50 ευρώ το 10λιτρο που το αγοράζαμε 14,5 ευρώ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι θέλουν να βγάλουν από το μενού ότι έχει σχέση με τηγανιτό» τόνισε -μεταξύ άλλων- επιχειρηματίας της εστίασης στην Χαλκιδική, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει γίνει απαγορευτικό το ηλιέλαιο. Ή πρέπει να πέσουν οι τιμές ή πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική για να συνεχίσουμε να τηγανίζουμε. Αλλιώς δεν έχει νόημα το να πουλάω ένα προϊόν το οποίο το βάζω από το τσέπη μου. Εμείς εάν ανεβάσουμε τις τιμές στα μενού, ο κόσμος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει καθώς οι μισθοί παραμένουν ίδιοι», τόνισε άλλος καταστηματάρχης.

Share This Article