
Δήλωση υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να καταργηθούν τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών για την χρήση της πατέντας των εμβολίων ώστε αυτά να παραχθούν και από χώρες οι οποίες πλήττονται από τον ιό, όπως η Ινδία, και έχουν αυτήν την δυνατότητα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση η εκπρόσωπος των Η.Π.Α. για θέματα Εμπορίου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προσωρινή άρση ορισμένων πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να βοηθηθούν οι αδύναμες χώρες.
Όπως ήταν φυσικό οι φαρμακοβιομηχανίες δεν το δέχονται αυτό και η Ευρώπη είναι διχασμένη. Από την πλευρά του ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer διαφωνεί κάθετα με την πρόταση και είναι της γνώμης ότι στα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια θα πρέπει να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Δήλωσε ότι εργοστάσια παραγωγής εμβολίων RNA, εκτός από τις Η.Π.Α., το Βέλγιο και την Γερμανία είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν αλλού λόγω της έλλειψης πρώτων υλών.
Το γεγονός είναι ότι τα κέρδη της εταιρείας θα έχουν ιλιγγιώδη αύξηση, ήδη τον Απρίλιο υπέγραψε συμβόλαιο για την παραγωγή 1,6 δισεκατομμυρίου εμβολίων. Ακόμη κάποιοι, για να αντιταχθούν στην πρόταση Μπάιντεν θεωρούν ότι αυτή έγινε σκοπίμως γιατί οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν παράξει ακόμα εμβόλιο και θέλουν να έχουν πρόσβαση στην πατέντα.
Η «πλάκα» όμως είναι με αυτά που γίνονται στην χώρα μας. Οι ειδικοί και μη που παρελαύνουν από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς λένε ο καθένας τα δικά του, για το αν μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αμέσως μετά την πρόταση κάποιοι θυμήθηκαν την «πρόταση» Τσίπρα για να παράξουμε τα εμβόλια στην Ελλάδα, για να έρθει η απάντηση της κυβέρνησης ότι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αυτό γιατί, όπως μας λένε, η Ινδία, για παράδειγμα, έχει την τεχνογνωσία να παράξει εμβόλια, ενώ εμείς όχι.
Δεν μπήκε όμως κανείς τους στον κόπο να μας εξηγήσει τι έκαναν όλες οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια ώστε να έχουμε αυτή την δυνατότητα, από την στιγμή που έχουμε άριστο επιστημονικό δυναμικό.
Η κόντρα συνεχίστηκε με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει ότι ο Μητσοτάκης είχε κάνει αυτήν την πρόταση από τις 20 Απριλίου. Πήρε την απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις 15 Ιανουαρίου στην Βουλή είχε πει, όταν προτάθηκε η παραγωγή εμβολίων από την χώρα μας, ότι δεν υπάρχουν «εμβολιόδεντρα» και πάλι καλά που δεν ζητούν να κρατικοποιηθούν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Kαι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, οι «υπεύθυνοι» πολιτικοί μας ταγοί τσακώνονται για το ποιος είχε ή όχι την ιδέα. Πάντως σε αυτό που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «εμβολιόδεντρα» έχει ένα δίκιο.
Σφυρίζουν αδιάφορα οι «ανθρωπιστές»
Εκτός από κάποιους οι οποίοι επικαλούνται παλαιότερες δηλώσεις και συνεντεύξεις τους διεκδικώντας την πατρότητα της ιδέας, σε δύσκολη θέση έχουν βρεθεί και κάποιοι δημοσιογράφοι. Στις προτάσεις των επιστημόνων ήταν και το να παραχθούν από τις εταιρείες περισσότερα εμβόλια και να διατεθούν δωρεάν, αφού θα τα αγοράσουν οι πλούσιες χώρες, στις φτωχότερες που έχουν το πρόβλημα.
Άρχισαν τότε κάποιοι να λένε ότι έτσι δεν πολεμιέται ο καπιταλισμός, κυρίως με την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων των εταιρειών. Είναι οι ίδιοι που «έπιναν νερό στο όνομα» του Μπάιντεν και τον έβλεπαν κάτι ως Σωτήρα. Τι άλλαξε τώρα;
Είναι οι ίδιοι που κόπτονται, μέχρι δακρύων, για τα δικαιώματα των «μεταναστών» από υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες που μπαίνουν στην Πατρίδα μας.
Που είναι το ανθρωπιστικό τους ενδιαφέρον τώρα που σε κάποιες χώρες πεθαίνουν κατά χιλιάδες; Δεν είναι ανθρωπιστές υπάλληλοι της Νέας Τάξης που θέλουν να μας επιβάλλουν είναι.