Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος στην Ευρώπη

4 Χρόνος ανάγνωσης

Ως πανευρωπαϊκό φαινόμενο χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την αύξηση των διεισδυτικών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο που μάλιστα καταγράφεται με αυξανόμενη ένταση μετά την πανδημία. Στην Ελλάδα, σήμανε συναγερμός μετά τον θάνατο του 5χρονου κοριτσιού στην Ευκαρπία, με τα κρούσματα να εντοπίζονται το ένα μετά το άλλο σε Καλαμαριά, Ωραιόκαστρο, Σέρρες και Κρήτη και τις δημοτικές αρχές να βάζουν λουκέτο στα σχολεία για αποφυγή της διασποράς.

Όπως δημοσίευσε το Thesstoday.gr, λοιμωξιολόγοι ανέφεραν ότι τα περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων -αν και σπάνια-, αυξήθηκαν μετά την πανδημία, κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ολλανδία. Ως λύση, τονίζουν την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση αλλά και ψυχραιμία, τόσο από τους γονείς, όσο και από την ίδια την πολιτεία.

Σύμφωνα με την Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο και επιστημονική συνεργάτη του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Αθανασία Λουρίδα «τα περιστατικά είναι σπάνια, όμως τα τελευταία τρία χρόνια μετά την πανδημία υπάρχει έξαρση των διεισδυτικών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, όπου το μικρόβιο φεύγει από τον λαιμό, τον ρινοφάρυγγα και πάει στο αίμα, γι’ αυτό χάνονται τα παιδιά. Πολλά μικρόβια έχουν γίνει επιθετικά μετά την πανδημία, υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια, για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει ανοσία στα παιδιά γιατί δεν ήταν εκτεθειμένα λόγω περιοριστικών μέτρων».

Περίπου 15 θάνατοι από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα
«Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένα στελέχη που είναι τοξικά -αυτό ίσχυε και παλιότερα-, πάλι υπήρχαν θάνατοι από στρεπτόκοκκο αλλά όχι εν αιθρία. Το 2022 και στις αρχές του 2023 υπήρχαν πολλά κρούσματα σε Hνωμένο Βασίλειο και στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και μερικά στη χώρα μας, όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες. Δεν ήταν πολλά, αλλά ήταν σοβαρά. Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχουν χαθεί 10-15 παιδιά αλλά και ενήλικες», αναφέρει.
Μάλιστα, η αύξηση των περιστατικών, θα τεθεί στη θεματική του 43ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων που διεξάγεται από αύριο έως τις 30 Μαΐου στο Βουκουρέστι σύμφωνα με την ίδια.

«Δεν υπάρχει λόγος να κλείνουν σχολεία»
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής υπογραμμίζει στο Thesstoday.gr ότι «ο στρεπτόκοκκος υπάρχει σποραδικά σε διάφορα άτομα και δυνητικά μπορεί να νοσήσουν. Δεν υπάρχει ανάγκη να… ψάχνουμε τον στρεπτόκοκκο. Δεν είναι σαν τον covid που απειλούσε ως νέος ιός, είναι κάτι που υπάρχει και τον ανιχνεύουμε εδώ και χρόνια. Είναι λογικό να γίνουν strep test στο σχολείο όπου έφυγε το παιδάκι από τη ζωή, όμως δεν υπάρχει λόγος να γίνονται σε όλα τα χωριά. Πάντα θα ανιχνεύεται ο στρεπτόκοκκος, για όσους μήνες κι αν γίνονται τεστ. Αυτό που χρειάζεται, είναι από τη στιγμή που ένα παιδί έχει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ή υψηλό πυρετό, να το πάμε στον γιατρό ώστε να διαγνωστεί. Το ότι φέτος στην Ευρώπη παρατηρήθηκε ένα μεγαλύτερο κύμα σε περιστατικά σε σχέση με άλλες χρονιές, σημαίνει οτι πρέπει να υπάρχει μια επαγρύπνηση, όχι κλείσιμο σχολείων».

«Στα 100 strep tests, τα 10 θα βγουν θετικά»
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κα Λουρίδα επισημαίνει ότι όσα περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο περισσότερα θα είναι και τα κρούσματα. «Ο β’ αιμοληπτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α’ είναι ένα μικρόβιο που κατοικεί στον ρηνοφάρυγγα, υπάρχει στα παιδιά σε ένα ποσοστό 10-20%. Αποικίζει, δεν κάνει νόσο. Αν κάνουμε strep tests σε 100 παιδιά, τα 10 θα βγουν θετικά, αλλά δεν θα έχουν συμπτώματα, δε θα νοσούν. Σπανίως γίνεται η βαριά λοίμωξη. Δεν είναι σωστό που κλείνουν τα σχολεία και γίνονται οι απολυμάνσεις, το μικρόβιο δεν ζει στο περιβάλλον».

Share This Article