Σύμφωνα με τη voria.gr, η συνέντευξη Τύπου διεξήχθη «στη σκιά της συνόδου των πρυτάνεων στη Χαλκιδική όπου συζητείται η διαγραφή 340.000 φοιτητών» επισήμανε ο γραμματέας του ΕΣΔΕΠ, Ηλίας Κονδύλης.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Ραπτάκης, ο οποίος παρουσίασε αρκετές φωτογραφίες από τις φθορές στις υποδομές των κτηρίων του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του πανεπιστημίου.
«Τα τελευταία χρόνια», είπε, «ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ μειώθηκε από τα 44 εκατομμύρια στα 13 εκατομμύρια, το προσωπικό ΔΕΠ μειώθηκε στα 2/3 του, από 2.300 μέλη στα 1.590, και το διοικητικό προσωπικό από 1.200 άτομα σε 550, δηλαδή μειώθηκε κατά 44%, την ώρα που οι εργολαβίες καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος σε βάρους του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού».
Αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στα προβλήματα των υποδομών του πανεπιστημίου, κάνοντας λόγο για «μόνιμα πλημμυρισμένα υπόγεια, κατεστραμμένα κουφώματα, σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες σε σχολές καθώς τα κτήρια είναι χτισμένα πάνω σε ρέματα και έχουν υποστεί καθιζήσεις, έλλειψη αιθουσών με αποτέλεσμα φοιτητής να πέσει από το παράθυρο της αίθουσας της Νομικής Σχολής αλλά και ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα στατικότητας, καθώς το 39% των κτιρίων, τα οποία καταλαμβάνουν το 50% της επιφάνειας του campus, παρουσιάζουν χαμηλή βαθμολογία στη σεισμική αξιολόγηση. Παράλληλα, δεν ξέρουμε, καν αν έχουμε σχέδια για τα σενάρια σεισμού ή πυρκαγιάς».
Ο κ. Ραπτάκης τόνισε ακόμη ότι η ακίνητη περιουσία του πανεπιστημίου ακόμα και στην Αθήνα, «είτε ρημάζει είτε παραχωρείται σε ιδιώτες με αμφιλεγόμενους όρους, όμως, σίγουρα δεν αποδίδεται στις πανεπιστημιακές ανάγκες».
Αιχμές για τις ενέργειες των ανθρώπων του πανεπιστημίου άφησε και η Άλτα Πανέρα, μέλος του ΕΣΔΕΠ, μιλώντας για τα ζητήματα των υποδομών.
«Ενημερώσαμε τους κοσμήτορες για το σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας και υποδομών στα κτήρια», είπε αρχικά και υπογράμμισε πως συμβαίνει το εξής παράδοξο: «Χρηματοδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, την ώρα που τίθενται ερωτήματα για τη στατική τους επάρκεια».
Κτίρια χωρίς πολεοδομικές άδειες
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Πανέρα είπε ότι «υπάρχουν κτίρια χωρίς πολεοδομικές άδειες και άρα δεν μπορούν να βγάλουν άδεια για μεγάλη ή μικρή παρέμβαση, όπως το γυμναστήριο της φοιτητικής λέσχης. Το γυμναστήριο λειτουργεί χωρίς άδεια, κάτι το οποίο μπορεί όντως να προβλέπεται, αλλά εφόσον δεν έχει άδεια δεν μπορούν εκεί να γίνουν παρεμβάσεις», με συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα από την αμφιλεγόμενη, όπως άφησε να εννοηθεί, στατική του επάρκεια.
Επιπλέον, όπως τόνισε «το Κτήριο Διοίκησης από τον Ιανουάριο του 2023 τελεί υπό έρευνα για την πυρασφάλεια», ενώ σχετικά με τα προβλήματα της προσβασιμότητας επισήμανε ότι υπάρχουν κτήρια τα οποία δεν έχουν πρόσβαση για ΑμεΑ και άλλα στα οποία δεν υπάρχουν WC για τα συγκεκριμένα άτομα.
Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα θέρμανσης και ψύξης σε αίθουσες πολλών κτηρίων, ενώ είπε ότι «το νερό του πανεπιστημίου δεν είναι πόσιμο».
«Τα λέμε όλα αυτά για να προλάβουμε τα “Νέα Τέμπη”, τα οποία είναι παντού γύρω μας και ελλοχεύουν ανά πάσα στιγμή. Και το οφείλουμε αυτό καταρχάς στους 17 φοιτητές μας και έπειτα σε όλα τα θύματα των Τεμπών», τόνισε ο κ. Ραπτάκης.
Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ, απαιτείται αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών και των επιστημονικο-τεχνικών δυνατοτήτων, για:
ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών για σπουδές, έρευνα, και φοιτητική μέριμνα, με ασφαλείς σύγχρονες δημόσιες δωρεάν λειτουργικές υποδομές.
πλήρη και άμεση αποκατάσταση όλων των δομικών βλαβών των υποδομών του ΑΠΘ, των προβλημάτων λειτουργίας και ασφάλειας τους σύμφωνα με γνωμοδότηση έγκυρων επιστημονικών φορέων και υπηρεσιών,
άμεσο προσεισμικό έλεγχο όλων των κτηριακών υποδομών, άμεση λήψη μέτρων για αντισεισμική θωράκιση, πυρόσβεση, κλπ, άμεση δημιουργία εξόδων διαφυγής σε κατάσταση ανάγκης, λήψη μέτρων ασφαλούς λειτουργίας κινητού και πάγιου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, σε φάση κρίσης,