Το ένα μετά το άλλο, τα κλειστά εδώ και χρόνια και εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στο νομό Έβρου, αρχίζουν να γκρεμίζονται σε εφαρμογή προφανώς απόφασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Χωρίς να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι εγκαταστάσεις να παραχωρούνται στις τοπικές κοινωνίες, τους κατά τόπους Δήμους ή τις Τοπικές Κοινότητες για το ενδεχόμενο αξιοποίησης τους, χωρίς να ζητείται η γνώμη της Περιφέρειας και των Δήμων, οι στρατιωτικές υπηρεσίες με κεντρική εντολή, προχωρούν σε κατεδαφίσεις.
Σειρά λοιπόν έχει το κλειστό εδώ και πολλά χρόνια και παρατημένο από το 1998 Στρατόπεδο Πενταλόφου στο Τρίγωνο Ορεστιάδας. Μετά το Στρατόπεδο της Χελιδώνας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα, που φιλοξενούσε το 617 Τάγμα Πεζικού και όπως ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το Evros-news.gr άρχισε η κατεδάφιση των κτιρίων του, το ίδιο αναμένεται να συμβεί όπως μαθαίνουμε, ίσως και από αύριο Παρασκευή στον Πεντάλοφο.
Το συγκεκριμένο Στρατόπεδο που φιλοξενούσε μέχρι το κλείσιμο του το 1998 τον 3ο Λόχο του 617 Τάγματος Πεζικού της Χελιδώνας, ανήκει όπως και τα υπόλοιπα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Τα κτίρια είναι πέτρινα και όπως λένε οι κάτοικοι του χωριού, παρά τις προσπάθειες τους επί χρόνια και μέχρι πρόσφατα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χάρη Κεραμάρη να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν ανένδοτο.
Υπήρχαν σκέψεις να παραχωρηθεί στον Δήμο Ορεστιάδας και από εκεί σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου να γίνουν εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης των κτιρίων ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος. Να γίνει τόπος συνάντησης και εξόρμησης στο πανέμορφο δάσος της περιοχής, να το επισκέπτονται και όσοι στο παρελθόν υπηρέτησαν σε αυτό και έχουν αναμνήσεις και γενικά να γίνει ένας τόπος εκκίνησης για εναλλακτικό τουρισμό. Όμως όλα αυτά… σκόνταψαν στις στρατιωτικές υπηρεσίες. Όπως δηλαδή έγινε και με το Στρατόπεδο της Χελιδώνας που ιδιώτης από το χωριό ήθελε να το νοικιάσει και να το αξιοποιήσει.

Ευτυχώς δεν θα γκρεμιστεί το εκκλησάκι που υπάρχει μέσα στο Στρατόπεδο του Πενταλόφου, αλλά και αυτό βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εξωτερικά αλλά κυρίως εσωτερικά, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες. Δεν έγινε δηλαδή καμιά συντήρηση του από τον Στρατό στον οποίο ανήκει ο χώρος, αφού οι κάτοικοι και να ήθελαν να το κάνουν, θα έβρισκαν εμπόδια,