Πα05292015

Last update08:11:17 μμ

Back Home

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ;

  • PDF
Σάλος έχει προκληθεί στο Ισραήλ, αλλά και στην091207-dichter Αγγλία, με το θέμα που προέκυψε σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ Αμπι Ντίχτερ. Ο Ντίχτερ είχε προσκληθεί ως κύριος ομιλητής σε ένα σεμινάριο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, το οποίο διοργάνωνε το Kings College. Η επίσκεψη ακυρώθηκε καθώς η βρετανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εγγυηθεί ασυλία του Ντίχτερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης καταθέσει μήνυση εναντίον του. Η κείμενη νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να μηνύσει κάποιον για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί εκτός της βρετανικής επικράτειας. Με βάση αυτή την δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ γνωμοδότησε κατά της επίσκεψης Ντίχτερ στην Γηραιά Αλβιόνα, αφού αυτή ήταν ιδιωτική, και ο υπουργός δεν θα είχε διπλωματική ασυλία.

Η δολοφονία του Σαλέχ Σεχάντα
Ο Ντίχτερ ήταν το 2002 επικεφαλής της Σιν Μπέθ, της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, ενέκρινε ένα σχέδιο αεροπορικής επίθεσης κατά της κατοικίας του Σαλέχ Σεχάντα, στελέχους της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Η Σιν Μπεθ χαρακτήρισε τον στόχο στρατιωτικό και έδωσε άδεια να ριφθεί στο σπίτι βόμβα 1000 κιλών.
Το αποτέλεσμα της αεροπορικής επιδρομής ήταν ο θάνατος του Σαλέχ Σεχάντα, αλλά και η δολοφονία 15 επιπλέον πολιτών, σύμφωνα με την "Τέλεγκραφ", ανάμεσα στους οποίους η σύζυγος του Σεχάντα, τα τρία παιδιά του, αλλά και οκτώ ακόμη παιδιά. Το περιστατικό προκάλεσε σφοδρότατες διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και έχουν υποβληθεί κατηγορίες κατά του ¶μπι Ντίχτερ από Ομοσπονδιακό εισαγγελέα. Μετά από όλες αυτές τις αντιδράσεις, το Ισραήλ αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η αεροπορική επιδρομή ήταν ένα "λάθος".

Δεν επισκέπτονται το ηνωμένο Βασίλειο Ισραηλινοί αξιωματούχοι
Η περίπτωση του Aμπι Ντίχτερ δεν είναι η πρώτη - παρόλο που είναι ο πρώτος υπουργός που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα - καθώς το καλοκαίρι του 2006, ένας Ισραηλινός στρατηγός ακύρωσε την συμμετοχή του σε πρόγραμμα φοίτησής βρετανικής στρατιωτικής σχολής, καθώς υπήρχαν βάσιμοι φόβοι ότι θα συλληφθεί. Το 2005, ένας άλλος Εβραίος πρώην στρατηγός, ονομαζόμενος Ντορόν Αλμόγκ, διέφυγε την σύλληψη, μετά από προειδοποίηση Ισραηλινών διπλωματών, μη αποβιβαζόμενος από το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε.
Το επεισόδιο προσπάθησε να υποβαθμίσει η βρετανική κυβέρνηση, μιλώντας για πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον νόμο, ώστε να μπορούν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι να επισκέπτονται ανενόχλητοι την χώρα.
Από την πλευρά της και η κυβέρνηση του Ισραήλ μέσω της υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, ζήτησε να αλλάξει ο νόμος, ώστε να μην δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα. Η τακτική που ακολουθείται κατά των Παλαιστινίων, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί έναν αέναο κύκλο βίας στην περιοχή. Ήδη έχουν αρχίζει να εμφανίζονται τριγμοί ακόμα και στις σχέσεις του Ισραήλ με τους παραδοσιακούς του συμμάχους όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Μεγάλη Βρετανία.
Η στάση που κρατά έναντι του Ιράν, εγείρει προβληματισμούς προς το κατά πόσο η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ή συνεχώς η κρίση θα βαθαίνει...