Τρ09012015

Last update02:53:34 μμ

Back Home

H ΑΪΝΤΑ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΙ

  • PDF
για πρώτη φορά από την όπερα Θεσσαλονίκης

Μία από τις δημοφιλέστερες και μεγαλοπρεπέστερες όπερες, την "Αϊντα" του Τζουζέπε Βέρντι, που το όνομα του συνδέθηκε με τους αγώνες της Ιταλικής ενοποίησης, πρόκειται να απολαύσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι θαυμαστές του λυρικού θεάτρου στις 2, 4 και 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους της συμπρωτεύουσας.

Η όπερα ανεβαίνει σε παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης και σε σκηνοθεσία του διάσημου σκηνοθέτη Πάολο Μικίτσε. Στον κεντρικό ρόλο της Αϊντα η διάσημος υψίφωνος Νόρμα Φαντίνι, ενώ στο κεντρικό ρόλο του Ράδαμη ο θρυλικός τενόρος Νικόλα Μαρτινούτσι, πασίγνωστος για τον συγκεκριμένο ρόλο. Ενώ η σκηνογραφία ανήκει στον γνωστό σκηνογράφο Νίκο Πολίτη και οι φωτισμοί στον Μπρούνο Κιούλι.

Σε αυτήν την μεγάλη παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης συμμετέχει η Ορχήστρα της Όπερας του Καϊρου υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Ναντέρ Αμπάσι, το Μπαλέτο της Όπερας του Καϊρου και η Χορωδία Θεσσαλονίκης.

Η διάσημη όπερα, που έχει εθνικό θέμα, ανέβηκε για πρώτη φορά σε στίχους του Γκιιζλατζόνι και μουσική του Τζουζέπε Βέρντι στο Χεδιβικό Θέατρο του Καϊρου στις 24 Δεκεμβρίου 1871 μετά από προτροπή του προοδευτικού και θεατρόφιλου Χεδίφη Ισμαήλ Ίμπν Πασά της Αιγύπτου. Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από ένα αρχαίο μύθο, που αφορούσε τον Φαραώ Απρία της 26ης Δυναστείας και τον στρατηγό του ¶μασι, και που καταγράφηκε απότον Ηρόδοτο και τον Διόδωρο τον Σικελιώτη.

Η "Αϊντα", η οποία είναι σκλάβα της πριγκίπισσας της Αιγύπτου Αμνέριδας , αλλά στην πραγματικότητα η αιχμάλωτος κόρη του βασιλιά της Αιθοπίας, που όμως κρύβει την πραγματική της ταυτότητα, είναι η εκλεκτή του νεαρού στρατηγού Ροδάμη. Ο Ραδάμης μετά από προσευχές στην θεά Ίσιδα θα διοριστεί από τον βασιλέα της Αιγύπτου (Φαραώ) και αρχιερέα Ραμσή αρχιστράτηγος του Αιγυπτιακού στρατηγού ενάντια στον στρατό της Αιθιοπίας που έχει εισβάλλει στην χώρα.

Ο Ραδάμης θα επιστρέψει θριαμβευτής και θα φέρει στην Μέμφιδα αιχμαλώτους, ανάμεσα στους οποίους η Αϊντα θα ανακαλύψει τον πατέρα της Αμονάσο. Εκείνος θα την παρακαλέσει να μην προδοθεί και αποκαλύψει την ταυτότητα του. Ο Ραμσής θα δώσει στον Ραδάμη την κόρη του ως σύζυγο. Όμως η Αμνέριδα ξέρει ήδη την σχέση ανάμεσα στην Αϊντα και τον νεαρό στρατηγό , με τον οποίο είναι και αυτή ερωτευμένη. Λίγο πριν από τον γάμο η Αϊντα θα συναντήσει, μετα από προτροπή του πατέρα της, για τελευταία φορά τον εραστή της για να του αποσπάσει τα σχέδια εισβολής στην πατρίδα της. Όταν αυτό γίνει θα εμφανιστεί ο Αμονάσρο αλλά τότε εμφανίζεται και η Αμνερίδα που παρακολουθούσε όλη την σκηνή και θα καταγγείλει τους δύο εραστές για προδοσία και θα ζητήσει από τον πατέρα της να τους εκτελέσει.

Θα πρέπει να πούμε ότι η "Αϊντα" λανθασμένα χαρακτηρίστηκε ως βαγκνερική ενώ είναι τελείως ιταλική στη φύση της με πρόσθετους τους ανατολίτικους χορούς της Β! Πράξης ενώ ανατολίτικα στοιχεία είναι διάσπαρτα σε όλη την όπερα.

Στον ρόλο της Αμνέριδος η ιταλίδα ¶ννα Βεντούρι και η Μαρία Καραγεβρέκη. Στον ρόλο του Αμονάρσο ο Γιάννης Γιαννίσης και ο Δημήτρης Πλατάνιος. Στον ρόλο του Αρχιερέα Ραμσή ο Δάμων Νέστωρ Πλούμης και στον ρόλο του Φαραώ ο Κωνσταντίνος Κατσάρας. Η χορογραφία ανήκει στην Ερμήνια Γκαμπαρέλλι και η διδασκαλία της Χορωδίας στην Μαίρη Κωνσταντινίδου.

Γ. Πισσαλίδης